Avrupa’nın dev bankası Türkiye ekonomisine ilişkin tahminini düşürdü

EBRD, Türkiye Ekonomisine Yönelik Büyüme Beklentilerini Düşürdü

Avrupa’nın önde gelen bankalarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerinde revizeye gitti ve büyüme tahminlerini yüzde 2,8’e düşürdü.

EBRD, faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı ve buna göre bölgesel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’e revize etti.

Değişiklikte Ne Etkili Oldu?

EBRD’nin raporuna göre, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği etkiler, büyüme tahminlerinde düşüşe neden oldu.

Banka, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,8’e çekerek önceki tahminlerden 0,2 puan aşağı çekti.

Türkiye Tahmininde Neden Değişikliğe Gitti?

EBRD’nin Türkiye tahminindeki revize kararında sıkı para politikasının iç talebi baskılayabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliklerin dış talebi zayıflatabileceği beklentileri etkili oldu.

EBRD, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkat çekerken, 2026’da ekonomik büyümenin yüzde 3,5 seviyesine ulaşabileceğini öngördü.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye ekonomisinde büyüme ve enflasyon öngörülerine ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyondaki düşüş patikasının yavaş ve uzun olmasını beklediklerini söyledi.

Para Politikaları Kurulu Toplantısı Belirleyici Olacak

Selim, Türkiye’de para politikasının uzun süre sıkı kalmasını öngördüklerini belirterek, TCMB’nin sıkı parasal duruşunu desteklediklerini ve politika araçlarını çeşitlendirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

TCMB’nin 19 Haziran’daki Para Politikaları Kurulu toplantısının önemine vurgu yapan Selim, alınacak faiz kararının önümüzdeki haftalardaki gelişmelere bağlı olacağını belirtti.

Related Posts

Gayrimenkulün finansal yol haritası Ankara’da çizildi

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından düzenlenen 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi, 17 Haziran’da “Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” temasıyla gerçekleştirildi. Zirvede, başta GYO ve PGYF’ler olmak üzere sermaye piyasası araçlarının gayrimenkul sektöründeki yeri ve sunduğu imkânlar detaylı şekilde ele alındı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Dünyada değişen ekonomik dengeler, yükselen faizler, azalan likidite ve yatırımcı davranışlarındaki evrim, sektörümüzde yeni bir sayfa açtı. Bugün gayrimenkul üretmek kadar; o gayrimenkulü nasıl fonladığınız, yatırımı nasıl çeşitlendirdiğiniz, portföyü nasıl halka açtığınız konuşulmak zorunda” diye konuştu.

Altın için kaçınılmaz senaryoyu açıkladı: Merkez bankaları bile bunu yapıyor

İsrail ile İran arasında günlerdir süren çatışmalar ABD ve Çin ek vergi savaşlarının önüne geçti. İki ülkenin gerginliği sürdüren açıklamaları piyasalarda sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Sonucu belli olmayan durumlarda en güvenilir liman …

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Türkiye’nin dev firması Teknosa’ya 17 milyon liralık ceza!

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu şirketin de aralarında bulunduğu bazı teknoloji perakendecilerinin, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla rekabete aykırı bilgi paylaşımında bulunmak suretiyle, Rekabetin …

Çin ekonomisine tarife belirsizliği etkisi

Çin ekonomisi, mayıs ayında, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisini hissetti.

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti