Teknolojinin değişim hızı arttıkça, kullanıcılar yeni telefona rağbet gösterirken eski telefonlara da özlem duyabiliyor.
New Hampshire’daki RR Müzayede Evi’nden Bobby Eaton yaptığı açıklamada, “Bu parçaların nadirliği ve koleksiyon değeri, 40-50 yaş aralığındaki tüketici grubunda nostaljik bir etki yaratıyor.” dedi.
BİRİNCİ NESİL iPHONE 147 BİN DOLARA SATILDI
Son yıllarda, birçok müzayedede birinci nesil iPhone’un satışını gerçekleştirildi, bunlardan biri Mart ayında 147 bin doların üzerinde bir fiyata gitti. Geçtiğimiz yıl, bir başka örnek Louisiana’daki LCG Auctions’da açık artırma bloğuna girdi ve rekor bir fiyat olan 190 bin dolara satıldı.
Eaton, “Hepimizin bildiği gibi, iPhone dünyayı değiştiriyor,” dedi. “Bu yüzden son üç yılda iPhone’lar -özellikle kutusu hiç açılmamış iPhone’lar- modellerine bağlı olarak değer kazanıyor.”
Açık arttırmada satılan eski telefonları satın alan koleksiyoncuların amacı, sadece eski bir telefon almak değil, video oyunları ve VHS kasetlerinde olduğu gibi, kutusu hiç açılmamış, yani kullanılmamış olan telefonları satın almak.
Kolesiyonerlerde en sık tercih edilen model, 2007’de piyasaya sürülen birinci nesil 4 GB ve 8 GB modelleri, kutunun kapağında iTunes logosu bulunan 8 GB modeller oluyor.
Eaton’a göre, kutusu açılmış birinci nesil iPhone’lar birkaç bin değerinde bile olabilir, ancak mükemmel durumda olmaları gerekir. Kullanım veya hasar belirtileri gösteriyorlarsa, bir koleksiyoncu için hiçbir değeri bulunmuyor.
iPhone’ların yanı sıra, birinci nesil iPod’lar ve iPad’ler de koleksiyoncular için oldukça değerli olabiliyor ancak yine kutusu açılmamış, yani kullanılmamış olması gerekiyor.