Eski kaşar nasıl üretiliyor? Tadıyla büyülüyor, Kars’ın altın lezzeti!

Kars Eski Kaşar Peyniri: Doğadan Sofralara Özel Bir Lezzet

Kars’ın verimli topraklarında yetişen büyükbaş hayvanların sütleri, özenle işlenerek eşsiz Kars eski kaşar peynirine dönüşüyor.

Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde, temiz havası ve doğal bitki örtüsüyle öne çıkan bölgede hayvancılık yapan üreticiler, her gün taze sütlerini mandıraya taşıyor.

Geleneksel yöntemlerle işlenen süt, silindir haline getirilip üç ay boyunca serin bir ortamda dinlendiriliyor. Daha sonra çuvallara sarılan peynirler, bir yıl boyunca buzhanede olgunlaşmaya bırakılıyor. Bu özenli sürecin ardından Kars eski kaşar peyniri, iç piyasada ve toptan pazarlarda satışa sunuluyor.

Kaşar üreticisi Ozan Can Göksü, Bozyiğit Köyü’nde aile şirketini 1994 yılında kurduğunu ve ikinci kuşak olarak işi devam ettirdiğini belirtti.

Üretim süreci hakkında bilgi veren Göksü, “Her sabah taze sütleri topluyor, mandıraya getirip süt kabul işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra telleme ve doğrama işlemlerini tamamlıyoruz. Peynirlerin olgunlaşma sürecini kontrol ettikten sonra 80 derece sıcak suda haşlıyoruz. Son olarak peynirleri gramajlarına ayırıp 1 kilo, 2 kilo ve 13 kilo olarak paketliyoruz” şeklinde konuştu.

3 Ay Süren Olgunlaşma Süreci

Kaşar peynirini 3 ay boyunca soğuk ortamda beklettiklerini belirten Göksü, “Kalıplarda 24 saat dinlendirdikten sonra peynirleri olgunlaşma bölümüne alıyoruz. Yaklaşık 3 ay boyunca soğuk ortamda bekletilen peynirleri, 5’li gruplar halinde çuvallara sarıp buzhaneye naklediyoruz. Ortalama 68-70 kg ağırlığındaki bu kaşar peynirlerini tüm şehirlere toptan veya perakende olarak gönderiyoruz” dedi.

Doğal üretim süreci ve eşsiz lezzetiyle Kars eski kaşar peyniri, sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Tescilli Kaşar Peyniri, Türkiye genelinde de büyük ilgi görüyor. Kaşarlar, kargoyla 81 ile gönderiliyor.

Related Posts

Gayrimenkulün finansal yol haritası Ankara’da çizildi

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından düzenlenen 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi, 17 Haziran’da “Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” temasıyla gerçekleştirildi. Zirvede, başta GYO ve PGYF’ler olmak üzere sermaye piyasası araçlarının gayrimenkul sektöründeki yeri ve sunduğu imkânlar detaylı şekilde ele alındı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Dünyada değişen ekonomik dengeler, yükselen faizler, azalan likidite ve yatırımcı davranışlarındaki evrim, sektörümüzde yeni bir sayfa açtı. Bugün gayrimenkul üretmek kadar; o gayrimenkulü nasıl fonladığınız, yatırımı nasıl çeşitlendirdiğiniz, portföyü nasıl halka açtığınız konuşulmak zorunda” diye konuştu.

Altın için kaçınılmaz senaryoyu açıkladı: Merkez bankaları bile bunu yapıyor

İsrail ile İran arasında günlerdir süren çatışmalar ABD ve Çin ek vergi savaşlarının önüne geçti. İki ülkenin gerginliği sürdüren açıklamaları piyasalarda sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Sonucu belli olmayan durumlarda en güvenilir liman …

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Türkiye’nin dev firması Teknosa’ya 17 milyon liralık ceza!

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu şirketin de aralarında bulunduğu bazı teknoloji perakendecilerinin, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla rekabete aykırı bilgi paylaşımında bulunmak suretiyle, Rekabetin …

Çin ekonomisine tarife belirsizliği etkisi

Çin ekonomisi, mayıs ayında, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisini hissetti.

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti