Gıda hazırlamada kullanılan toksik kimyasalların insan vücuduna sızdığı ortaya çıktı. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Trondheim’da biyoloji profesörü olarak çalışan Martin Wagner yaptığı açıklamada, “Bu çok çarpıcı bir sayı ve gıdayla temas eden kimyasalların önemli bir kısmı insan vücudunda da olduğunu gösteriyor.” dedi.
MİKROPLASTİKLER BEYNE SIZIYOR
Dünya gıda tedarik zincirindeki üretim, işleme, paketleme ve depolama aşamalarında gıdalara sızan 3.600’den fazla kimyasalın insan vücuduna ulaştığı ortaya çıktı.
Mikroplastiklerin beyinlere nasıl sızdığına dair araştırmaların sayısı artarken, yapılan bu çalışma, kullanılan kimyasallara insanların nasıl maruz kaldığı hakkında bağlantısını ortaya koyan ilk çalışma olarak öne çıkıyor. Wagner, araştırmada yer almamış olmasına rağmen, sonuçların önemine dikkat çekiyor.
Yayınlanan çalışmaya göre, vücuda giren gıda işleme kimyasallarının kanser, genetik mutasyonlar, endokrin ve üreme sorunları ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
İsviçre’nin Zürih kentinde bulunan, bilim iletişimi ve araştırmalarına odaklanan Gıda Paketleme Forumu’nun yönetici direktörü ve baş bilim görevlisi olan kıdemli araştırma yazarı Jane Muncke, çok daha fazla kimyasalın henüz bilim insanlarının dahi bilmediği şekillerde zararlı olabileceğini söyledi.
Muncke, “Sadece gıda üretim sürecinde kullanıldığı bilinen kimyasalları değil, aynı zamanda tüm pislikleri de ölçüyoruz; yani istenmeden eklenen maddeler olarak adlandırdığımız zararlı yan etmenleri de ölçüyoruz” dedi.
“Bu maddeler plastikte, kutu ve ambalaj kaplamalarında, baskı mürekkeplerinde vb. her yerde mevcut. Gıda işlemede teknik bir işlevleri olmayabilir, ancak yine de oradalar ve tüm zararlarıyla birlikte insanlara geçiyorlar.”
GIDALARDA BİSFENOL A BULUNDU
Çalışmada hem gıdalarda hem de insan vücudunda tespit edilen kimyasallardan biri, on yıldan fazla bir süre önce bebek biberonları, emzikli bardaklar ve bebek maması kaplarının üretiminde kullanılan bisfenol A (BPA) idi.
Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü’ne göre, Bisfenol A konserve gıdaların astarlarından, polikarbonat sofra takımlarından, gıda saklama kaplarından ve su şişelerinden gıdalara sızabilir açıklamasında bulundu.
Wagner , “Çalışma ayrıca gıda ile temas eden malzemelerin ağır metaller gibi DNA’mıza zarar veren mutajenik kimyasallar içerebileceğini gösteriyor ” dedi.
“İnsanların gıda ambalajlarından çok kalıcı, biyolojik olarak biriken ve organ toksisitesine neden olan PFAS’a maruz kaldığına dair güçlü kanıtlar var.” sözleriyle devam etti.
Araştırma, gıda ambalajlarında insanlara geçen bir diğer kimyasal grubun ftalatlar olduğunu ortaya koydu. Şampuan, makyaj, parfüm ve çocuk oyuncaklarının yanı sıra gıda kaplarında bulunan ftalatların erkek bebeklerde genital deformasyonlar ve inmemiş testisler ve yetişkin erkeklerde daha düşük sperm sayısı ve testosteron seviyeleri ile bağlantılı olduğu bulundu.
Daha önce yapılan araştırmalarda ftalatların çocukluk çağı obezitesi , astım , kalp damar sorunları, kanser ve 55-64 yaş aralığındaki kişilerde erken ölümle bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı.