Tata Grubu’nun Hindistan’ın güneyindeki Apple iPhone bileşen fabrikasında çıkan yangının büyük hasara yol açması, yaklaşan yeni yıl sezonu öncesinde üretimi aksatabilir. Bir sektör gözlemcisi ve bir kaynak, bu durumun ABD’li firmanın tedarikçilerinin kritik parçaları Çin veya başka yerlerden temin etmesini gerektirebileceğini söyledi.
Hafta sonunda meydana gelen yangın, Tamil Nadu’daki Tata’nın Hosur tesisinde süresiz bir üretim durdurmasına neden oldu. Bu tesis, ülkede hem sözleşmeli üretici Foxconn’a hem de Tata’nın başka bir fabrikasında yapılan iPhone montajı için iPhone arka panelleri ve bazı diğer parçaların tek tedarikçisi konumunda.
TALEBİN TAMAMINI KARŞILAMAK ZOR OLACAK
Hong Kong merkezli Counterpoint Research, Reuters’a yaptığı açıklamada, Hindistan’daki festival sezonunda (ekim sonu ile kasım başı arasında) iPhone 14 ve 15 modellerinin yaklaşık 1,5 milyon adet satış yapmasını beklediklerini, ancak yangın nedeniyle Apple’ın bu talebin %15’ini karşılamakta zorlanacağını belirtti.
Counterpoint’in kurucu ortağı Neil Shah, Hindistan’da üretilen eski iPhone modellerinin üretiminde %10-15’lik bir etki olacağını söyledi. Ancak Apple’ın bu etkiyi daha fazla bileşen ithal ederek ve ihracat envanterini Hindistan’a yönlendirerek telafi edebileceğini ekledi.
Hindistan’ın en büyük holdinglerinden biri olan Tata, Hindistan’daki satışların yanı sıra, 31 Ağustos’a kadar geçen yıl içinde toplamda 250 milyon dolardan fazla değerde iPhone’u Hollanda ve ABD’ye, bazı parçaları da Çin’e ihraç etti.
Tata, konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
ÇİN’DE FARKLI BİR MONTAJ HATTI KURULABİLİR
Counterpoint’e göre, Apple’ın tedarikçileri genellikle üç ila dört haftalık arka panel stoğu bulunduruyor. Ancak, konuya doğrudan hakim olan bir kaynak, Apple’ın muhtemelen sekiz haftalık bir stoğa sahip olduğunu ve bu nedenle anında bir etki görmeyeceğini öngördü. Bununla birlikte, üretim durdurulmaya devam ederse, ABD’li firmanın Çin’de başka bir montaj hattı kurabileceğini veya Hindistan’daki iPhone üreticileri için parça sağlamak adına orada ek vardiyalar oluşturabileceğini de sözlerine ekledi.
Tedarik zincirindeki aksaklıklar, özellikle elektronik sektöründe, Başbakan Narendra Modi’nin “Hindistan’da Üret” kampanyası ile yabancı yatırımcıları çekme çabalarına gölge düşürdü.
Apple, Çin dışındaki üretimini çeşitlendirme çabalarını sürdürürken, geçtiğimiz yıl Hindistan’da yaşanan yangın olayları nedeniyle tedarikçiler Foxlink ve Pegatron’un kısa süreliğine faaliyetlerini durdurması gerekti. Foxlink’in tesisinde yangın güvenlik ekipmanlarının büyük bölümünün çalışmadığı tespit edilmişti. Wistron ve Foxconn gibi diğer müteahhit firmalar da son yıllarda işçi huzursuzluklarıyla karşı karşıya kalmıştı.