Kartalkaya: İki bakanlık da soruşturma izni vermemiş

“`html

Kartalkaya Yangınında Sorumluluk Soruları Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, 78 can kaybına neden olan Kartalkaya yangınında ihmal olduğu iddia edilen bakanlık yetkilileriyle ilgili soruşturma izni vermemesi, tepkileri beraberinde getirdi. DW Türkçe, konuyla ilgili yeni bilgilere ulaştı. Bu bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bürokratlar ve çalışanlar hakkında soruşturma izni vermemiş.

Yangında hayatını kaybeden Alp Mercan ve Yiğit Gençbay’ın aileleri, sorumluları ortaya çıkarmak amacıyla 27 Şubat’ta İçişleri Bakanlığına başvurdu. Aileler, yangın güvenliği önlemleri konusunda yetersiz kalan otelin yeterince denetlenmediğini belirtti. Bu denetimlerin, valilerin sorumluluğunda olduğu hatırlatılırken, Bolu’da görev yapan bazı valiler hakkında da soruşturma izni verilmesi gerektiği ifade edildi.

Ancak, İçişleri Bakanlığı, bir ay içinde yanıt vermesi gereken bu başvuruya sessiz kalarak, zımni red tabir edilen bir duruma yol açtı. Zımni red, bir talebin doğrudan reddedilmeden, yetkililerin hiç yanıt vermemesi durumunda gerçekleşiyor. Aileler, bu durumu mahkemeye taşımaya karar vererek, ilgili soruşturma izninin iptali ve yetkililerin soruşturulması talebiyle yargıya başvurdular.

İçişleri Bakanlığı’ndan Yanıt Yok

Mahkemeye sunulan dilekçede, İçişleri Bakanlığı’nın başvuruya kayıtsız kalmasının Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil ettiği belirtildi. “Üzülerek ifade ediyorum ki, Bakanlık, geniş kapsamlı bir soruşturma açma yerine bu başvuruya bir yanıt verme gereği bile duymamıştır” denildi. Bu yaklaşımın, faciada yakınlarını kaybeden aileler ile toplum genelinde derin bir travma yarattığı ifade edildi.

Dilekçede, Bolu Valisi Abdulaziz Aydın ile, 10 Nisan 2009’dan itibaren ruhsat verme yetkisi olan tüm valiler hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği detaylı olarak vurgulandı. İlgili isimler ise şu şekilde sıralandı: “Erkan Kılıç, Ahmet Ümit, Aydın Baruş, Ahmet Zahteroğulları, İbrahim Özçimen ve Halil İbrahim Akpınar.”

Çalışma Bakanlığı da Sessiz Kaldı

Aileler, 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuruda bulunarak, bu bakanlığın çalışanları ile ilgili de soruşturma izni verilmesi talebinde bulundular. Fakat, Çalışma Bakanlığı da İçişleri Bakanlığı gibi bu talebe yanıt vermedi. Bu durumun zımni red anlamına geldiği için yeniden yargıya başvuruldu. Dilekçede, bilirkişi raporunda belirtilen eksiklikler ve yetersizlikler dile getirildi.

Soruşturma izni talep edilen kamu çalışanları arasında, hem mevcut hem de otelin faaliyette olduğu tarihlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü görevini yürütenler, denetimden sorumlu genel müdür yardımcıları ve iş müfettişleri yer alıyor.

Mevcut durum, 4483 sayılı Kanun kapsamında, kamu görevlilerinin yargılanması sürecinin bakan iznine tabi olduğunu gösteriyor.

Bakan Ersoy’dan Koruma

Turizm Bakanlığı, İçişleri ve Çalışma Bakanlıklarının aksine, kendi bürokratlarının soruşturulmasına izin vermemişti. DW Türkçe tarafından duyurulan bu karar, 16 Nisan’da Bakan Ersoy’un imzasıyla alındı. Kararda, Turizm Bakanlığı’nın yangın güvenliğiyle ilgili herhangi bir denetim sorumluluğunun bulunmadığı ifade ediliyor.

Uzman Görüşleri

Bolu’daki Grand Kartal Oteli’nde meydana gelen yangında, 36’sı çocuk toplam 78 kişinin hayatını kaybetmesi, otel yönetiminin yangın güvenliği tedbirlerini ihmal etmesi ve denetim eksiklikleri sonucu gerçekleşti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzman bilirkişilerin hazırladığı raporda, yangına neden olan ihmaller sıralanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İl Özel İdaresi yetkililerinin yetersiz denetimleri ve ihmallerinin birinci derecede etkili olduğu vurgulanmış durumda. Aynı zamanda, Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu olayda sorumluluk taşımaktadır.

Tepkiler Yükseliyor

Yangında hayatını kaybeden Yiğit Gençbay ile Alp Mercan, yangın anında oteldeki diğer insanları kurtarmak için geri dönmüşlerdi ancak ne yazık ki kendi canlarını kaybettiler.

Yiğit Gençbay’ın babası, Danıştay Daire Başkanı Abdurrahman Gençbay, TBMM’deki yangın komisyonu toplantısında, soruşturma izinleriyle ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı. 35 yıllık bir yargıç olan Gençbay, “Soruşturmaların yapılmasını sağlamak için başvuruda bulunduk, ama yanıt almadık, bu bir zımni red oluşturdu. Bilirkişilerin raporunda, olayın sorumluluğu açıkça belirtilmiş durumda” dedi.

Gençbay’ın konuşmasının ardından, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın her iki bakanlık için de soruşturma izni talep ettiği bildirildi.

Valilikten Geçmişte Red Yanıtı

Öte yandan, Bolu Valiliği, İl Özel İdaresi’nin altı çalışanı hakkında da soruşturma izni vermemişti. Ancak, bu karar yargı tarafından iptal edilerek, ilgili kamu çalışanlarına soruşturma izni verilmesi sağlanmıştı.

“`

Related Posts

İran-İsrail savaşında 9. gün: Karşılıklı misillemeler sürüyor, İran’dan savaşın seyrini değiştiren hamle

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile İsrail arasındaki savaşın dokuzuncu gününde açıklamalarda bulundu. Çatışmaları nasıl durduracağını bilmediğini söyleyen Trump, ABD’nin İran’a olası bir müdahaleye belki gerek kalmayacağını belirterek, “İran’a iki hafta süre veriyorum.” dedi. İsrail, İran’ın füze depoları ve rampalarına saldırı düzenlerken İran ise füzeleriyle Tel Aviv’i hedef aldı. Öte yandan İran’ın Fars haber ajansı, İsrail’in İran’ın İsfahan’daki nükleer tesisini hedef aldığını iddia etti, konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz gelmedi. Üst düzey İranlı bir yetkili, Tahran’ın füze politikasını değiştirdiğini belirterek, “Çok sayıda füze fırlatmak yerine hassas hedeflere karşı gelişmiş güdümlü füzeler kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’ndan dikkat çeken ‘İç Cephe’ açıklaması

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Erdoğan’ın ağzından düşürmediği iç cephe tartışmasına değinen İmamoğlu, “Güçlendirmemiz gereken cephe tüm toplumdur, her bir bireydir, bu ülkenin en verimli kaynağı olan insanlarıdır. Bu akılla bir başarı hikayesi yazılabilir, iç cephe böyle güçlendirilebilir.” dedi

Netanyahu’nun 40 yıllık İran takıntısı! Daha önce iki kez denedi ama… İsrail daha önce hangi ülkelere saldırdı?

İsrail’in İran’ın nükleer programını hedef alan saldırıları devam ediyor. İsrail’in saldırılarında İran’da bulunan nükleer ve askeri tesisler vurulurken, İran’ın komuta kademesinden önemli isimler, bilim insanları ve çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Harekatın arkasındaki kişi olan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun 40 yıldır İran’a karşı söylemleri öne çıkıyor. Netanyahu İran’daki rejim karşıtı açıklamalarını birçok kez yinelerken daha önce 2009 ve 2013’te de saldırı emri vermişti. İsrail gizli servisi MOSSAD’da Netanyahu döneminde İran’ın nükleer programına karşı sabotajlar düzenlemişti. İşte Netanyahu’nun 40 yıllı İran takıntısının tarihi….

İsrail’den yeni saldırı: Şiraz’daki askeri tesis vuruldu

İsrail ordusu, İran’ın Fars bölgesinde bulunan Şiraz şehrindeki bir askeri üssü vurdu. Tahran’da ise 255 kilogram ağırlığında bir bomba bulundu.

Ümit Özdağ, Mansur Yavaş’ı ziyaret etti… Yavaş’tan İmamoğlu’nun avukatı tutuklanmasına tepki: “Hatalı bir işlemdir, derhal vazgeçilmelidir”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti. Yavaş, İmamoğlu’nun avukatı Pehlivan’ın tutuklanmasına ilişkin “Hatalı bir işlemdir, derhal vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.

İsrail İran’ın misilleme saldırılarında yaralananların sayısını açıkladı

Terör devleti İsrail’in Sağlık Bakanlığı, İran’ın misilleme saldırılarında 21’i ağır 2 bin 217 İsraillinin yaralandığını belirtti.