Tamponun boyutu ortaya çıktı: İmamoğlu’nun faturası görülmemiş paraya ulaştı

İmamoğlu’nun Gözaltına Alınması Piyasalarda Dalgalanma Yarattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması, piyasalarda negatif bir hareketlilik yarattı. Dolar, Euro ve altın tarihi zirvelerini gördü, borsa ise 2 ayrı günde 2’şer kez devre kesiciye girdi.

İmamoğlu operasyonunun yol açtığı krize Merkez Bankası’nın tepkisi, rezervlerin tüketilmesi şeklinde oldu. Bunun ardından borsaya yönelik bir dizi düzenleme uygulandı.

Tamponun Boyutu Ortaya Çıktı

Merkez Bankası’nın müdahalelerinin Hazine’ye yük getirmesine dair tartışmalar yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez’in rezervlerini eritmesiyle ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi: “Rezerv iç ve dış şoklara karşı bir tampondur. Rezervler, kullanılmak üzere biriktirilir.”

Uzmanlar, 19 Mart’tan bu yana gerçekleştirilen müdahalelerin boyutuna ilişkin rakamları açıklarken en net açıklama yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mart haftasında toplam rezervlerinin bir önceki haftaya kıyasla 6 milyar 603 milyon dolar azalışla 156 milyar 511 milyon dolar olduğunu duyurdu. Brüt döviz rezervleri ise 7 milyar 719 milyon dolar azalarak 80 milyar 609 milyon dolara geriledi.

Altın rezervleri ise 1 milyar 117 milyon dolar artışla 74 milyar 785 milyon dolardan 75 milyar 902 milyon dolara çıktı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, Mart ayının ikinci haftasından bu yana Merkez’in rezervlerindeki erime miktarını paylaştı.

İmamoğlu’nun Faturası Görülmemiş Paraya Ulaştı

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu operasyonuna dair tüketilen rezervleri de kapsayan döneme ilişkin şunları belirtti: “Mart’ın ikinci haftasından bu yana Merkez Bankası’nın net rezervleri 42,2 milyar dolar, brüt rezervleri ise 25 milyar dolar azaldı.”

Related Posts

Gayrimenkulün finansal yol haritası Ankara’da çizildi

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından düzenlenen 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi, 17 Haziran’da “Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” temasıyla gerçekleştirildi. Zirvede, başta GYO ve PGYF’ler olmak üzere sermaye piyasası araçlarının gayrimenkul sektöründeki yeri ve sunduğu imkânlar detaylı şekilde ele alındı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Dünyada değişen ekonomik dengeler, yükselen faizler, azalan likidite ve yatırımcı davranışlarındaki evrim, sektörümüzde yeni bir sayfa açtı. Bugün gayrimenkul üretmek kadar; o gayrimenkulü nasıl fonladığınız, yatırımı nasıl çeşitlendirdiğiniz, portföyü nasıl halka açtığınız konuşulmak zorunda” diye konuştu.

Altın için kaçınılmaz senaryoyu açıkladı: Merkez bankaları bile bunu yapıyor

İsrail ile İran arasında günlerdir süren çatışmalar ABD ve Çin ek vergi savaşlarının önüne geçti. İki ülkenin gerginliği sürdüren açıklamaları piyasalarda sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Sonucu belli olmayan durumlarda en güvenilir liman …

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Türkiye’nin dev firması Teknosa’ya 17 milyon liralık ceza!

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu şirketin de aralarında bulunduğu bazı teknoloji perakendecilerinin, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla rekabete aykırı bilgi paylaşımında bulunmak suretiyle, Rekabetin …

Çin ekonomisine tarife belirsizliği etkisi

Çin ekonomisi, mayıs ayında, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisini hissetti.

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti