Skip to content
Menu
Anne ve Bebek
  • Ana Sayfa
  • Sağlık
  • Haber
  • Eğitim
  • Bebek
  • Kitap
  • Rehberlik
  • Tanıtım
  • İLETİŞİM
Anne ve Bebek
TTB aşılamada kritik noktaya dikkat çekti: Kaygı verici

TTB aşılamada kritik noktaya dikkat çekti: Kaygı verici

Posted on 8 Ekim 2021 by Mehmet Karaman

Türk Tabipleri Birliği (TTB), COVID-19 pandemisinde geride bırakılan 18 ayın genel bir değerlendirmesini yapmak ve gelinen aşamayı ana hatlarıyla kamuoyuyla paylaşmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya çevrimiçi olarak katılan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Pandemi Çalışma Grubu’nun emeğine teşekkür ederek söze başladı. Korur Fincancı, salgının tüm boyutlarıyla ele alınması zorunluluğuna dikkat çekip 18 ayın kapsamlı değerlendirmesini içeren raporun önümüzdeki günlerde yayımlanacağını söyledi. İktidarın şeffaf veri aktarımından yoksun tavrının ve TTB’nin sahadan edindiği verilerle öngörme çabasının zorluklarından söz eden Korur Fincancı, konuşmasını Sağlık Bakanlığı’na elindeki verileri paylaşma çağrısı yaparak sonlandırdı.

TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Kubilay Yalçınkaya, pandemiye özgü bir sağlık hizmeti sunulmaması nedeniyle sağlığa erişim sorunu kaynaklı ölümlerin COVID-19 kaynaklı ölümlerden daha fazla olduğunu hatırlattı. Önümüzdeki dönemde insanca yaşama sorunu kaynaklı ölümlerin de pandemi kadar etkili olacağını kaydeden Yalçınkaya “Barınma ve beslenme ihtiyaçlarından çalışma ve sağlık haklarına erişim sorununa, pandeminin getirdiği sorunlarla birlikte ölümlerin artması kaygısı duyuyoruz. İktidarı toplum sağlığını önceleyen önlemler almaya çağırıyoruz” dedi.

TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Arif Müezzinoğlu da COVID-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olduğunun altını çizerek söz aldı. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin verilerine atıf yapan Müezzinoğlu, özellikle özel sektörde işçi sağlığının geri plana itildiği çalışma koşullarının dayatıldığını dile getirdi. Müezzinoğlu kapalı iş yerlerinin havalandırma sistemlerinin, işçilerin korunma tedbirlerinin ve aşılanmanın önemine dikkat çekti.

“DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

Basın açıklamasını ise TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol okudu.

Şenol, 27 Eylül-3 Ekim 2021 dilimi dikkate alındığında vaka sayısının dünya genelinde Asya’da, Kuzey Amerika’da, Güney Amerika’da azalma eğilimi gösterdiğini Avrupa’da sınırlı sayıda ülke ile Türkiye’de artış eğiliminin sürdüğünü vurguladı. Şenol, “Bütün pandemi kısıtlamalarının ortadan kaldırıldığı günden bugüne adeta kanıksanmış/kanıksattırılmış bir biçimde her gün 200 ile 300 arasında değişen sayılarda insanımızı kaybediyoruz. Bu sayılar, yaklaşık 10 aydır elinde aşı bulunan bir ülke için aşılama süreci bakımından da ilaç dışı halk sağlığı önlemlerinin nasıl uygulandığı bakımından da düşündürücüdür” dedi.

“TUTARSIZ VE SINIRLI VERİ PROJEKSİYONU OLANAKSIZ KILIYOR”

Az sayıda verinin belirsiz tanımlarla, tutarsız ve bilim dışı değişimlerle sosyal medya üzerinden duyurulduğunu vurgulayan Şenol, “Neredeyiz sorusunu yanıtlamayı da salgına dair projeksiyonda bulunmayı da olanaksız hale getirmektedir. Türkiye’ye dair çıkarımlarımızı ülkeye dair muazzam veriler üzerinden dileyenlerin ve ilgililerin erişimine açık, şeffaf, katılıma açık bir yolla yapabilmek toplum sağlığı riske atılarak tercih edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

Haziran 2021’de aşı tedarikinin sağlanması sonrasında üç ay içinde yetişkin nüfusun tamamına yakınının aşılamasının tamamlanmasının mümkün olduğunu söylen Şenol, geçen dört ayda aşılama kapasitesinin dörtte birinin bile kullanılmadığını belirtti.

“İKTİDAR AŞI KONUSUNDA POPÜLİZM YAPIYOR”

“Aşı için bilinçli olarak sessiz kalan iktidar ile aşı karşıtı iktidar arasında hiçbir fark yoktur” diyen Şenol,  şu ifadeleri kullandı:

* Devlet aşı kararsızlığını gidermek için şeffaf veriye ve bilgiye dayalı etkili bir iletişim kampanyası düzenlememiş, hatta aşı karşıtı propagandalara izin vermiştir.

* Sokağa çıkma yasağı gibi temel hak ve özgürlüklerini aşırı sınırlayan, toplumun sağlık ve esenliğine zarar vermiş yöntemleri uygulamaktan çekinmemiş olan devletin konu aşılamaya geldiğinde kuralları net bir şekilde koymuyor oluşu ancak popülizm ile açıklanabilir.

Şenol, “Gerek ilk doz gerekse ikinci doz ve tanımlanmış gruplarda takviye doz için günlük aşılanma oranlarındaki azalma kaygı vericidir” dedi.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü

  • Bebek (6)
  • Eğitim (6)
  • Ekonomi (647)
  • Haber (1.184)
  • Kitap (6)
  • Meb (1)
  • Rehberlik (6)
  • Sağlık (1.284)
  • Sınav (1)
  • Sinema (6)
  • Spor (2)
  • Tanıtım (4)
  • Teknoloji (49)
  • Yaşam (40)

Son Yazılar

  • Çöplerle birlikte denizde çıkarıldı! Bardağı yuva edinen ahtapot yavrusu
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı konut finansmanına ait ayrıntıları paylaştı
  • Van’da 3.9 büyüklüğünde zelzele
  • Buse Naz Çakıroğlu dünya şampiyonu oldu
  • Baharın müjdecisi: ‘Zeytinyağlı çağla’
  • Türkiye-Somali bağlantıları seçimlerin akabinde yeni ivme kazanacak
  • İran, Tacikistan’da İHA üretim merkezi açtı
  • 3 vilayette düzenlenen FETÖ operasyonunda 7 tutuklama
  • Bursa’da Ajda Pekkan coşkusu
  • Premier Lig’de kalma maçında Everton’dan süper geri dönüş!
  • Rus asker özür diledi! Savcı müebbet istedi
  • Finlandiya’dan Türkiye’ye boykot daveti
  • Çakmak gazı bomba üzere patladı: 2 yaralı
  • Yarın tatil mi, 20 Mayıs Cuma tatil ilan edildi mi?
  • Naksan ve Royal Halı’nın fabrikasını satışa çıkarıldı
  • Koronavirüs tablosu: 18 Mayıs 2022 Çarşamba olay ve vefat sayısı kaç oldu?
  • Çebi’den transfer sözleri! ‘Rıdvan, Ersin, Serdar…’
  • Ekrem İmamoğlu doğruladı: İBB Sözcülüğü birimi kaldırıldı!
  • Sudan’ın ‘Örümcek Adam’ı protestoların sembolü oldu
  • İsrail’e girişte 20 Mayıs’tan itibaren koronavirüs testi istenmeyecek
Maltepe Escort
Pendik Escort
Kartal Escort
Kadıköy Escort
Ümraniye Escort
avcılar escort
esenyurt escort
istanbul escort
beylikdüzü escort
bakırköy escort
halkalı escort
şirinevler escort
sefaköy escort
maltepe escort
avcılar escort
beylikdüzü escort
gaziantep escort
bahçeşehir escort
avcılar escort
bakırköy escort
ataköy escort
esenyurt escort
Maltepe Escort
şişli escort
beşiktaş escort
kayseri escort
ankara escort
kocaeli escort
bursa escort
escort bursa
pendik escort
tuzla escort
izmit escort
İstanbul Escort
esenyurt escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
esenler escort ataşehir escort odunpazarı escort eyüpsultan escort kayapınar escort altındağ escort yüreğir escort bağlar escort gebze escort beylikdüzü escort nigde escort
ankara escort
kocaeli escort
bursa escort
escort bursa
pendik escort
tuzla escort
izmit escort
istanbul escort
arnavutköy escort
1 ** /*/
©2022 Anne ve Bebek | Powered by WordPress & Superb Themes