Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz Mevsiminde Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlara Dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, yaz mevsiminde besin, su ve havuz kaynaklı salgın hastalıkların arttığını belirtti. Dr. Ekici, sıklıkla mide, bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında artış gösterdiğini ifade etti. Kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, Hepatit A ve mantar enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonlar arasında olduğunu belirtti.

Su Kaynaklı Salgınlar Artış Gösteriyor

Yazın sıcaklıkların artması ve tatil dönemlerinin başlamasıyla birlikte havuzlarda geçirilen sürenin uzadığını ancak havuz sularının yeterince temizlenmemesi durumunda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sindirim Sistemi Enfeksiyonlarına Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarında en sık görülen enfeksiyon türlerinin sindirim sistemi enfeksiyonları olduğunu belirtiyor. Rota virüs, Hepatit A, Salmonella (tifo), E. coli, Shigella (dizanteri) gibi etkenlerin uygun dezenfeksiyon yapılmayan havuz sularında bulaşabileceğine değiniyor.

İdrar Yolu ve Deri Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kadınlarda daha yaygın görülen idrar yolu ve genital enfeksiyonların havuz kaynaklı olabileceğine dikkat çekiliyor. Uzun süre ıslak mayo ile oturulmamalı, duş alınmalı ve antiseptik solüsyonlarla temizlik sağlanmalıdır.

Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kulak enfeksiyonlarının havuz kaynaklı yaygın bir sorun olduğunu belirtiliyor. Uzun süre suda kalmak ve kulağa su kaçması dış kulak yolu enfeksiyonlarının tetikleyicisi olabilir.

Göz Enfeksiyonlarına Karşı Önlem alın!

Havuz sularındaki klor veya bakterilerin gözde konjonktivite yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Gözde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi belirtiler varsa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Havuzda gözlük kullanmak ve yüzme sırasında gözleri kapatmak önemli bir korunma sağlayabilir.

Sağlıklı Kalma İçin Önlemler!

  • Havuzdan önce ve sonra duş alınmalı.

  • Islak mayo hemen değiştirilmeli.

  • Kulak tıkacı ve havuz gözlüğü kullanılmalı.

  • Ayaklar dezenfekte edilmeli, havuz bölgesine ayakkabıyla girilmemeli.

  • Enfeksiyon hastalığı olanlar havuza girmemeli.

  • Suya girerken bone takılması önerilir.

  • Havuz sonrası vücut kurulanmalı.

  • Şikayet halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.

Şikayetlerde Doktora Başvurun

Ateş, kulak ağrısı, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi belirtiler görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 aylık hamile Birgül Bilgehan’ın (29) kansızlık teşhisi konulan bebeğine, 90 mililitre kan nakli yapıldı.