Güney Asya’da gerilim tırmanıyor: Hindistan ve Pakistan’dan karşılıklı saldırı suçlaması! Dün gece neler yaşandı?

“`html

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Savaş Gerilimi Yükseliyor

Hindistan Savunma Bakanlığı, Pakistan’ın askeri tesislere yönelik sınır ötesi saldırılar gerçekleştirdiğini ve bu saldırılar sırasında füze ve insansız hava araçları (İHA) kullanıldığını iddia etti. Hindistanlı yetkililer, bu saldırıların kendi hava savunma sistemleri tarafından başarıyla engellendiğini açıkladı. Öte yandan, Pakistan hükümeti bu iddiaları reddederek, sadece Hindistan’ın saldırılarına karşı kendilerini korumak için önlemler aldıklarını ifade etti.

Güney Asya'da Gerilim

Pakistan’da saldırılarda hayatını kaybeden siviller için çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi. Başbakan Şerif, ölen kişilerin anısına vatandaşlarını “intikam almaya” davet etti.

HİNDİSTAN, İSRAİL YAPIMI İHA’LARLA SALDIRDI

Pakistan Ordusu Sözcüsü Ahmed Şerif Çaudri, Hindistan’ın İsrail teknolojisi kullanarak Harop İHA’ları ile Pakistan askerlerine saldırdığını ve bu saldırıda bir sivilin öldüğünü, beş kişi de yaralandığını açıkladı.

İki ülke arasındaki tansiyon, Hindistan’ın geçen ay Keşmir’de gerçekleştirdiği ve 26 turistin yaşamını yitirmesine yol açan saldırıya yanıt olarak, Pakistan’daki en az 9 hedefin vurulmasıyla tırmandı. Hindistan, bu saldırıların arkasında Pakistan’ın olduğunu savunuyor.

İslamabad yönetimi ise bu suçlamaları kesin bir dille reddederek, hava saldırılarında 30’dan fazla vatandaşının öldüğünü bildirdi. Başbakan Şerif, gece saatlerinde yapılan Hindistan saldırılarını “korkakça” olarak nitelendirerek, ordusu üzerinde gerekli yetkileri verdi.

Gerilim Tırmanıyor

Pakistanlı yetkililer, bu çatışmalar neticesinde en az 35 sivilin yaşamını yitirdiğini, 50’den fazla kişinin de yaralandığını belirtiyor. Hindistan ise Cammu Keşmir’deki Pakistan topçu ateşi sonucu 26 vatandaşının kaybını kabul ediyor.

KARŞILIKLI SALDIRI SUÇLAMALARI

Financial Times’ın (FT) haberine göre, Pakistan, Hindistan’a karşılık olarak muhtemel bir askeri operasyon planladığını belirtmesine karşın, bu operasyonun ne zaman uygulanacağı konusunda herhangi bir bilgi vermedi. Bunun yanı sıra, Hindistan’ın hava saldırılarının ardından iki ülkenin askeri güçleri arasında çatışmalar yaşandığına dair uluslararası medya kuruluşlarından haberler geliyor.

Pakistan’ın Lahor bölgesinde, Hindistan tarafından gerçekleştirilen bir İHA’nın düştüğü bildirildi. İslamabad yönetimi, Hindistan’ın bu eylemlerini “yasadışı ve saldırgan bir savaş hareketi” olarak nitelendirdi. Pakistan, yeniden Hindistan’ın İHA’larla saldırılar düzenlediğini ve kendi hava savunma sistemlerinin bu saldırıları engellediğini duyurdu.

Saldırılar Devam Ediyor

Pakistan, 5 Hint savaş uçağı ve 25 İHA’yı düşürdüğünü ileri sürdü. Hindistan ise bu iddialara karşılık resmi bir açıklama yapmadı.

SINIR ÇATIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Hindistan ordusu, Pakistan’ın sınır hattında gece saatlerinde insansız hava araçları (İHA), füzeler ve çeşitli silahlarla saldırılar gerçekleştirdiğini iddia etti. Askeri yetkililer, bahsedilen saldırıların etkili bir biçimde püskürtüldüğünü duyurdu.

Hindistan Ordusu, resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, Pakistan Silahlı Kuvvetleri’nin batı sınırında birden fazla operasyon gerçekleştirdiğini belirtti. Açıklamada, İHA ataklarının engellendiği ve ateşkes ihlallerine yanıt verildiği ifade edildi.

Çatışmalar Sürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, çatışmaların yoğunlaştığı bölgelere giderek incelemelerde bulundu. BM, bu saldırılarda sivil hedeflerin vurulduğu yönündeki iddiaları araştırıyor.

HİNDİSTAN: ‘GÜÇLÜ BİR CEVAP VERİRİZ’

Hindistanlı yetkililer, Pakistan’ı Keşmir’deki Kontrol Hattı’nda ateşkes kurallarını ihlal etmekle suçladılar ve bu ihlallere karşılık verileceği yönünde açıklamalarda bulundular. Hindistan, her türlü provokasyona karşı “güçle yanıt verileceği” konusunda uyardı.

CNN’e demeç veren Hindistan ordusundan bir yetkili, Cammu-Keşmir bölgesinde gece saatlerinde patlamalar duyulduğunu belirtti. Pakistan tarafı ise bu iddiaları yalanlamış ve Hindistan’ı “yanlış bilgi yaymakla” suçladı.

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, Hindistan’ın Keşmir’e yönelik saldırı düzenlediği iddialarını reddederek, “Bu tür haberler, bölgedeki gerginliği artırmaya yönelik kasıtlı bir girişimdir” ifadesini kullandı.

Savaş Gerilimi

Uluslararası medya kuruluşları, Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir’de çok sayıda sivilin evlerini terk etmek zorunda kaldığını öne sürdü. Ancak bu iddialar, Hindistan hükümeti veya yerel yöneticiler tarafından henüz doğrulanmadı.

ABD’DEN DARBE KONTROLÜ

ABD Başkanı Donald Trump, iki gün önce Hindistan’da yapılan saldırıların ardından tarafları sakin olmaya davet ederek, “Misilleme yaptılar, umarım bundan sonra dururlar. Gerekirse arabuluculuk yapmaya hazırız” şeklinde bir açıklama yaptı.

Fox News’e konuşan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, dün Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliğin “ABD’yi ilgilendirmediğini” ifade etti. Vance, her iki ülkeyi sakinleştirme çabalarını sürdürdüklerini fakat bunun doğrudan müdahale edebilecekleri bir konu olmadığını belirtti.

Vance, “Tarafları yatıştırmaya çalışıyoruz, ancak bu durum bizim kontrol edebileceğimiz bir mesele değil” dedi. Ayrıca, bu gerilimin daha büyük bir çatışmaya veya nükleer bir krize dönüşmemesini umduklarını vurguladı.

ABD Açıklamaları

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance

HİNDİSTAN KAMU GÖREVLİLERİNİN İZİNLERİNİ DONDURDU

Hindistan, olağanüstü hal durumuna hazırlık olarak kamu görevlilerinin izinlerini geçici olarak durdurma kararı aldı. Resmi bildiride, mevcut durum ve acil müdahale sisteminin gereklilikleri nedeniyle yeni bir talimat verilene kadar kamu görevlilerine izin verilmeyeceği belirtildi.

New York Times’ın (NYT) haberine göre, bu karar, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliğin artması ve büyük çaplı bir çatışma olasılığı karşısında kamu güvenliğini sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. NYT, alınan bu tedbirin olası bir kriz anına karşı hazırlık amacı güttüğünü belirtti.

8 Mayıs gece saatlerinde Hindistan devlet radyosundan yapılan resmi duyuruda, “Yetkili makamlar, çalışanların ikinci bir emre kadar izin kullanamayacağını bildirmiştir” ifadelerine yer verildi.

“`

Related Posts

Mardin’de bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Mardin’de iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne Türk bayrağı asıldı

Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne Türk Bayrağı Asıldı İstanbul’un sembol yapılarından biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne Türk bayrağı asıldı. Köprünün her iki yönünden girişlerine asılan bayraklar, görenleri…

ABD’deki sel felaketinde ölenlerin sayısı 119’a çıktı

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Yetkililer, sellerde can kaybının en çok Kerr bölgesinde yaşandığı, burada 36’sı çocuk 95 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

Köprünün ortası çöktü, araçlar tek tek nehre düştü: 9 ölü

Hindistan’ın batısında bulunan Gucerat eyaletinde korkunç bir olay meydana geldi. Vadodara ile Anand bölgeleri arasında ulaşımı sağlayan yaklaşık 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasında yer alan bölüm aniden çöktü. Yetkililer, çökme …

Rapor: Pentagon, “savaş ve silahları finanse etmek” için özel silah şirketlerine 2,4 milyon dolar sağladı

İngiltere menşeli yayıncı The Guardian’a özel olarak sunulan çalışmada, özel silah şirketlerine aktarılan fonlar ön plana çıktı

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.