Kanada, Trump tarifelerine karşı gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu

Trudeau, düzenlediği basın toplantısında, ABD’den yapılan 155 milyar Kanada doları değerindeki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını, bu tarifelerin 30 milyar Kanada doları değerindeki mallar için salı gününden itibaren, 125 milyar Kanada doları değerindeki mallar için ise 21 gün içinde yürürlüğe gireceğini aktardı.

ABD’nin uyguladığı tarifeler gibi Kanada’nın yanıtının da geniş çaplı olacağını ifade eden Trudeau, uygulamanın alkollü içki, meyve suyu, sebze, parfüm, giyim, ayakkabı, ev aletleri, mobilya, spor malzemeleri, kereste, plastik gibi ürünleri kapsayacağını kaydetti.

Kanada için güçlü duracaklarını vurgulayan Trudeau, “Yanıtımızın bir parçası olarak, bazıları kritik mineraller, enerji tedariki ve diğer ortaklıklarla ilgili olmak üzere, tarife dışı çeşitli tedbirleri değerlendiriyoruz.” dedi.

“TARİFELER İÇİN AMERİKAN HALKI İÇİN GERÇEK SONUÇLAR DOĞURACAK”

Trudeau, bu durumun Kanadalılara zarar vereceğine ancak Amerikan halkı için de gerçek sonuçlar doğuracağına dikkati çekerek Amerikalılara seslendi.

Kanada Başbakanı Trudeau “Kanada’ya yönelik gümrük vergileri işlerinizi riske atacak, potansiyel olarak Amerikan otomobil montaj fabrikalarını ve diğer üretim tesislerini kapatacak. Marketteki yiyecek, pompadaki benzin de dahil olmak üzere sizin için maliyetleri artıracak.” ifadelerini kullandı.

Trudeau, gümrük vergilerinin Amerikalıların güvenliği için hayati önem taşıyan malların uygun fiyatlı tedarikine erişimini de engelleyeceğini belirterek, bunun birkaç yıl önce müzakere edilip imzalanan serbest ticaret anlaşmasını da ihlal edeceğini belirtti.

Kanada ile ABD’nin birlikte, dünyanın gördüğü en başarılı ekonomik ve askeri ortaklığını inşa ettiğini dile getiren Trudeau, “Eğer Başkan Trump, ABD için yeni bir altın çağ başlatmak istiyorsa, en iyi yol bizi cezalandırmak değil Kanada ile ortaklık kurmaktır.” diye konuştu.

Trudeau, Kanada’nın kritik minerallere, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye, istikrarlı demokratik kurumlara, ortak değerlere ve ABD’nin ihtiyacı olan doğal kaynaklara sahip olduğunu vurgulayarak, birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.

Sınırının halihazırda güvenli ve emniyetli olduğunu ancak her zaman yapılacak daha çok iş bulunduğunu kaydeden Trudeau, ABD’ye fentanil akışının ve yasa dışı geçişlerin yüzde 1’inden daha azının Kanada’dan geldiğini belirtti.

 

Related Posts

“Aile hekimliği yönetmeliği mağduriyeti sürdürüyor”

AKSARAY / METİN KURT Türk Sağlık-Sen Aksaray Şube Başkanı Taner Kara, 10 Temmuz 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin, aile sağlığı çalışanlarının yaşadığı temel sorunlara …

‘Tarife kontenjanı yeniden uygulansın’

Çukurova’da ayçiçek hasadı başladı. Hasat sezonunun açılmasıyla birlikte, yerli üretimin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip olan tarife kontenjanı uygulamasının yeniden gündeme alınması bekleniyor.

Fatin Rüştü Karakaş TMSF başkanı olarak atandı!

Türkiye’nin finansal denetim ve tasfiye mekanizmalarının başında yer alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni atama kararıyla yeniden Fatin Rüştü Karakaş’a emanet edildi. Bu görevlendirme, Cumhurbaşkanı imzasıyla 12 Temmuz 2025 tarihli Resmi …

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden ticaret gerilimini yeniden tırmandırmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.

Trump’tan Powell’a indirim baskısı: Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı!

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’a yönelik faiz indirimi ısrarını sürdürüyor. Son olarak Powell’ın gümrük vergilerinin enflasyona yapacağı etkilerin izleneceğini belirtmesi Trump’ı öfkelendirdi. Trump, tarifelerin enflasyon üzerinde etkisinin olmadığını ve ithalat fiyatlarının düştüğünü gösterdiğini belirterek “Faiz oranlarını düşür Jerome, şimdi tam zamanı.” ifadesini kullandı.