Şaraa’nın hükümetinde çatlaklar erken başladı: Anayasayı tamamen reddettiler

Suriye Demokratik Güçleri, Şam’daki Yeni Hükümetin Anayasasını Reddetti

Suriye’nin kuzeydoğusunda faaliyet gösteren Suriye Demokratik Güçleri, geçtiğimiz hafta Suriye Geçici Hükümeti ile anlaşmıştı. Ancak, Şam’daki yeni hükümetin İslami hukuku esas alan geçici anayasa bildirgesini reddederek, belgenin yeniden yazılmasını talep etti.

Perşembe günü yayınlanan bildirge, Şaraa döneminde beş yıllık bir geçiş sürecini öngörüyor ve İslam hukukuna vurgu yapıyor. Ancak, Suriye’nin çok uluslu yapısına yeterince değinilmediği belirtiliyor.

Kürt Suriyelilerin liderliğini yaptığı Suriye Demokratik Konseyi, bildirgenin etnik ve mezhebi toplumların haklarını korumada yetersiz olduğunu dile getirdi.

SDG Bildirgeyi Tamamen Reddetti

SDK, Cuma günü yaptığı açıklamada, Şaraa’nın anayasa bildirgesinin tamamen reddettiklerini belirterek, belgenin otoriter bir rejimi desteklediğini ve yürütme organına sınırsız yetki verdiğini savundu.

Bildirgede yer alan standartların ve kriterlerin eski Baas hükümeti tarafından dayatılanlara benzediği belirtilirken, Konsey daha adil bir güç paylaşımı sağlayacak şekilde belgenin yeniden yazılmasını talep etti. Ayrıca, anayasal bildirgenin taraflar arasında gerçek bir ulusal uzlaşının ürünü olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Güneydeki Süveyda Askeri Konseyi de Bildiriyi Reddetti

Süveyda Askeri Konseyi ise, yönetime ilişkin bildiriyi reddederek, El-Hacri’nin komutası altında olduklarını ve Süveyda’yı savunmaya hazır olduklarını belirtti.

Örgüt lideri Hikmet el-Hacri, Şam hükümetinin aşırıcı olduğunu ve uluslararası adalet tarafından arandığını belirterek, adaletin peşinde olduklarını ve toplumun önceliklerini gözeteceklerini ifade etti. Durzi militanlar ise, Yeni Suriye bayraklarını indirerek Durzi bayraklarını çekti.

Related Posts

AKP ile DEM Parti arasında ipler gerildi

TBMM Genel Kurulu’nda AKP ile DEM Parti arasında Kobani davası üzerinden gerilim yaşandı.

Netanyahu’nun oğlu açıkladı: Neden ABD’ye taşındı?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu, muhalif protestocuların kendisine yönelik “ölüm tehditleri” nedeniyle ülkeyi terk ederek ABD’ye taşındığını iddia etti.

O ülkede kadınlar da zorunlu askerlik yapacak

Danimarka, ordusunu güçlendirmek amacıyla kadınları da zorunlu askerlik kapsamına alıyor. 11 Haziran’da Danimarka Parlamentosu’nda kabul edilen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren 18 yaşına basan tüm kadınlar …

DEM Parti: Bir kez daha İmralı’ya gideceğiz

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Pervin Buldan’ın, 8-9’unda Cumhurbaşkanı ve siyasi partilerle görüştükten sonra İmralı’ya gitmeyi planladıklarını söyledi.

Cemil Tugay’dan kurultay mesajı: ‘Siyasi Partiler Kanunu açık’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, “Siyasi Partiler Kanunu açıktır, seçim mevzuatı ortadadır. Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir” ifadelerini kullandı.

17-25 Aralık’ta Erdoğan odasını topladı, onu Efkan Ala durdurdu

Sedat Bozkurt, 17-25 Aralık sürecinde dönemin Başbakanı Erdoğan’ın odasını toplayarak görevden ayrılmayı düşündüğünü yazdı. Bozkurt, “Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala buna engel oldu” dedi.