Sosyalist ekonomist Michael Roberts’tan 2025 öngörüsü

Michael Roberts’un 2025 Ekonomik Analizi ve Risk Değerlendirmesi

Marksist yazar-ekonomist Michael Roberts, yeni yılda dünya ekonomisini bekleyen riskleri masaya yatırdı. Roberts’a göre, kârlardaki düşüş eğilimi, faizlerin olumsuz etkisi ve finansal çöküş tehlikesi önemli konular arasında.

Roberts’ın 2025 Ekonomik Değerlendirmesi

Roberts’ın makalesine göre, küresel şirket kârları ve karlılık önemli bir gösterge olacak. Büyük şirketlerdeki kârların artması durumunda borç finansmanı ve zayıf uluslararası ticaretin bir süre daha idare edilebileceği belirtiliyor.

2024 Verileri ve Beklentiler

Roberts, ABD, Almanya, İngiltere, Japonya ve Çin’deki şirket kârlarını gözlemleyerek küresel kâr tahminleri yapıyor. Ortalama olarak küresel kârlardaki büyüme yavaşlıyor. Ancak ABD’de 2024’ün ilk çeyreğinde hala kârlarda %1,5 artış görülürken, diğer ülkelerde farklı oranlarda değişiklikler meydana geldi.

Kârların Geleceği

2025’te kârların artıp artmayacağı konusunda farklı görüşler bulunuyor. BlackRock gibi iyimserler, ABD’deki işgücü verimliliğindeki artış gibi faktörlere dayanarak kârların artacağını düşünüyor. Ancak, yapay zeka yatırımlarının beklenen etkiyi yaratması zaman alabilir.

G7 Ekonomilerinde Kâr Oranları

Roberts’a göre, ABD’deki kârlılıkta yaşanan artışın diğer G7 ekonomilerine göre daha belirgin olduğu görülüyor. Ancak diğer ülkelerde kâr oranlarında düşüş yaşanması bekleniyor. Bu durum, küresel ekonomide durgunluğun olmadığını ancak üretkenlikteki artışın şimdilik sınırlı olduğunu gösteriyor.

2025’te Beklentiler ve Finansal Durum

Roberts’a göre, 2025 yılında dünya ekonomisinde resesyon beklenmiyor ancak üretkenlik ve yatırımlardaki artışın sürdürülebilir olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Avrupa, Japonya ve diğer ülkelerde büyüme durgunluğunun devam edebileceği belirtiliyor.

2025 Finansal Görünümü
2025 yılına kadar enflasyonun artması durumunda merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeyeceği ve borçlanma maliyetlerinin yüksek kalacağı belirtiliyor. Bu durum, zombi şirketlerin iflas riskinin artmasına neden olabilir.

Related Posts

Gayrimenkulün finansal yol haritası Ankara’da çizildi

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER tarafından düzenlenen 2. Ankara Gayrimenkul Zirvesi, 17 Haziran’da “Gayrimenkulün Yeni Finansal Gerçekliği” temasıyla gerçekleştirildi. Zirvede, başta GYO ve PGYF’ler olmak üzere sermaye piyasası araçlarının gayrimenkul sektöründeki yeri ve sunduğu imkânlar detaylı şekilde ele alındı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Dünyada değişen ekonomik dengeler, yükselen faizler, azalan likidite ve yatırımcı davranışlarındaki evrim, sektörümüzde yeni bir sayfa açtı. Bugün gayrimenkul üretmek kadar; o gayrimenkulü nasıl fonladığınız, yatırımı nasıl çeşitlendirdiğiniz, portföyü nasıl halka açtığınız konuşulmak zorunda” diye konuştu.

Altın için kaçınılmaz senaryoyu açıkladı: Merkez bankaları bile bunu yapıyor

İsrail ile İran arasında günlerdir süren çatışmalar ABD ve Çin ek vergi savaşlarının önüne geçti. İki ülkenin gerginliği sürdüren açıklamaları piyasalarda sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Sonucu belli olmayan durumlarda en güvenilir liman …

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Gazeteci Emre Özpeynirci’den ÖTV’ye ilişkin kanun teklifine dair açıklama: Cumhurbaşkanı kararıyla istenildiği zaman her özelliğe göre ÖTV değiştirilebilecek

Türkiye’nin dev firması Teknosa’ya 17 milyon liralık ceza!

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu şirketin de aralarında bulunduğu bazı teknoloji perakendecilerinin, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla rekabete aykırı bilgi paylaşımında bulunmak suretiyle, Rekabetin …

Çin ekonomisine tarife belirsizliği etkisi

Çin ekonomisi, mayıs ayında, ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin yarattığı belirsizliğin etkisini hissetti.

İsrail İran çatışması, küresel piyasalarda endişeleri beraberinde getirdi

13 Haziran tarihinde İsrail’in İran’a saldırısını başlatması sonrasında global piyasalar artan gerilimin etkisini hissetti