Bilim insanları, Peru’nun güneyinde yer alan ünlü Nazca Çölü’ndeki gizemli jeoglifler üzerinde neredeyse bir yüzyıldır araştırmalar yapıyor. Şimdi ise yapay zeka yardımıyla bu çizimlere 303 yeni figür eklendi ve bunlar belki de şimdiye kadar bulunan en ilginç olanları.
Daily Mail’de yer alan habere göe; yeni keşfedilen figürler arasında uzaylıya benzeyen insan figürleri, bıçak tutan katil balinalar, develer, kediler ve Pixar’ın ünlü Wall-E robotuna benzeyen bir figür dikkat çekiyor. Erozyon nedeniyle çizgiler kısmen silinmiş olsa da, fotoğrafların üzerine elle eklenen çizgiler bu şekilleri daha net hale getiriyor.
Nazca gliflerinin (Nazca çizgileri) yaklaşık M.Ö. 400 yılına kadar uzandığı düşünülüyor. Ancak bu gizemli şekillerin ne amaçla yapıldığı hala tam olarak bilinmiyor. Keşfi gerçekleştiren ekip, Japonya’daki Yamagata Üniversitesi ve New York’taki IBM Thomas J Watson Araştırma Merkezi’nden araştırmacılardan oluşuyor. Araştırmalarını Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımladılar.
Araştırmacılar, keşfin bir parçası olarak Peru’daki bölgenin havadan çekilen görüntülerini IBM’in yapay zeka sistemine tarattı. Bu teknoloji, insan gözünün fark edemeyeceği ince detayları tespit etme yeteneğine sahip. Yapay zekanın yardımıyla bulunan yeni 303 figür arasında 178 tanesi, drone fotoğraflarıyla saptandı. Bu çizimler, genellikle insan figürleri ve katil balinalar, develer gibi hayvanları içeriyor.
Bazı yeni figürler, oldukça tuhaf görünüyor. Örneğin dikenli saçları olan bir kafa, bacakların üzerine yerleştirilmiş başka bir kafa gibi. Maymun çiftleri, top oynayan insanlar ve şaşırmış ifadeye sahip bir kedi de bu yeni keşifler arasında yer alıyor.
Nazca çizgilerinin amacı hakkında ise arkeologlar hala net bir sonuca varabilmiş değil. Bazı teorilere göre bu çizimler, gök cisimlerinin hareketlerini izlemeye yardımcı olan bir tür gözlemevi işlevi görmüş olabilir. Diğer bir görüşe göre ise gökyüzündeki tanrılara hitap etmek ya da yalnızca sanatsal amaçlarla yapılmış olabilirler.
Bir jeoglifin tasarımını görmek için genellikle yüksekte olmak gerekiyor. Bu nedenle, uçak icat edilene kadar bu çizimlerin büyük kısmı fark edilmemişti. Ancak bazı figürler, bölgedeki yüksek tepelerden de görülebiliyordu.
Araştırma ekibine göre, IBM’in yapay zekası sayesinde ileride binlerce yeni jeoglif keşfedilebilir. Yapay zeka, tıpkı hava fotoğrafçılığının arkeoloji üzerindeki devrimci etkisi gibi, bu alanda da çığır açmaya hazırlanıyor.
NAZCA ÇİZGİLERİ NEDİR?
Nazca çizgileri, Peru’nun güneyindeki Nazca Çölü’nde yer alan devasa jeogliflerdir ve yaklaşık 500 kilometrekarelik bir alanı kaplarlar. Çoğu, Nazca kültürü tarafından M.Ö. 200 – M.S. 600 yılları arasında yapılmıştır. Ancak bazıları, Paracas kültürü gibi daha eski medeniyetlere de ait olabilir.
Bu figürler, hala çözülememiş birçok gizemi barındırıyor ve her yeni keşif bu gizemi daha da derinleştiriyor.