Hollandalı bilim insanlarına göre Starlink şirketine ait uydular yaydıkları dalgalarla radyo teleskopları “potansiyel olarak körleştiriyor.”
Euronews’in haberine göre, Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü’nden (ASTRON) araştırmacılar, dünyanın en büyüğü olan LOFAR (Low Frequency Array) radyo teleskobunu kullanarak iki gözlem seansı gerçekleştirdi.
Özel bir anten ve alıcıyla donatılmış olan radyo teleskoplar; yıldızlar, galaksiler ve nebulalar gibi uzaydaki çeşitli nesnelerden yayılan radyo dalgalarını tespit ederek inceliyor.
Ancak Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, bilimsel gözlemler, sayıları giderek artan uydulardan gelen elektromanyetik radyasyon nedeniyle tehlikeye girebilir.
ASTRON’dan çalışmanın lideri Cees Bassa yaptığı açıklamada, “LOFAR ile farklı takımyıldızlara ait uydulardan gelen istenmeyen emisyonları izlemek için bir program başlattık ve gözlemlerimiz ikinci nesil Starlink uydularının birinci nesil uydulara kıyasla daha güçlü emisyon yaydığını ve bunu daha geniş bir radyo frekansı aralığında yaptığını gösteriyor,” dedi.
32 KAT DAHA FAZLA OLDUĞU TESPİT EDİLDİ
Elon Musk’ın SpaceX’i tarafından üretilen ikinci nesil Starlink uyduları ise, birinci nesil uydulara kıyasla 32 kat daha fazla istenmeyen elektromanyetik radyasyon sızdırıyor.
Bassa, uydulardan gelen elektromanyetik radyasyonun (UEMR) en zayıf astrofizik kaynaklardan 10 milyon kat daha parlak olduğunu söyledi.
“SpaceX her hafta yaklaşık 40 ikinci nesil Starlink uydusu fırlattığından, bu sorun giderek daha da kötüleşiyor. Burada büyük bir potansiyel sıkıntı görünüyor.” diye ekledi.
SpaceX’in şu anda yörüngede 6.300’den fazla çalışan uydusu var. Şirket bu sayıyı iki katına çıkarmayı planlıyor ve 30.000 uydu için daha izin istedi.