Bugüne kadar 5 işçinin ölümüne, 150’ye yakın işçinin ölümcül hastalığa yakalanmasına yol açan silikozis mağdurları tazminat alabilmek için 11 yıldır adaletin yolunu gözlüyor. SÖZCÜ’ye konuşan slikozis mağduru işçiler, mahkemenin işvereni yüzde 100 kusurlu bulmasına rağmen tazminatlarını hâlâ alamamış olmaktan şikayetçi. İşçiler, birçok hastanın durumunun ağırlaştığını ve akciğer nakli aşamasına geldiğini, tazminat yolu bekleyen işçilerin çoğunun ciddi ekonomik sıkıntı içinde yaşadığını söyledi.
İşçiler, çalıştıkları iş yerinde tozlu ortama maruz kalarak tedavisi olmayan ölümcül hastalığa yakalandıkları iddiasıyla Güral Porselen firmasına ilk tazminat davasını 2013 yılında açtı. 2014 yılında da işveren ve yöneticileri hakkında ceza isteyen işçiler hastaneden aldıkları ağır raporlar sayesinde kısa sürede davaların sonuçlanacağını umuyorlardı. Ancak davalar uzadıkça uzadı. Savcının ceza davasını açması 2020 yılını buldu. Bu sürede işçilerin hastalık düzeyleri yüzde 80’lere yaklaşarak ölümcül noktaya yaklaştı. 3 hasta silikozis teşhisiyle, durumu kötüye giden 2 hasta da kalp krizi ve benzeri nedenlerle öldü.
FİRMA YÜZDE 100 KUSURLU
İşçilerin davalarını yürüten CHP eski milletvekili Avukat Ünal Demirtaş, davalı Güral Porselen firmasının bilirkişi raporları ve mahkeme kararlarıyla yüzde 100 kusurlu bulunmasına rağmen tazminat ödememek için itiraz haklarını kötüye kullandığını savundu. İşverenin iş güvenliği önlemlerini almadığı için çalışanların sağlığını kaybettiğini iddia eden Demirtaş, ölümcül hastalığa yakalanan işçi sayısının 150’yi bulduğunu söyledi.
Ramazan Sinap “Fabrikaya ‘sağlam’ raporuyla girdik. Ölümcül hastalıkla çıktık. Şimdi merdiven çıkmaya bile zorlanıyorum” diyor.
Maskeyi bile çok gördüler
Silikozis hastalığına yakalanan işçilerden Ramazan Yeğin, yaşadıklarını SÖZCÜ’ye anlatırken, “Güral Porselen’in hammadde kırma ve öğütme bölümündeki aşırı tozlu ortamında yıllarca çalıştım. Bize ayda sadece 4 maske veriyorlardı. Ancak maskeler iki saatte tozla doluyor, biz de havayla temizleyip tekrar tekrar kullanmak zorunda kaldık. Bir arkadaşımız ölünce maskeyi sınırsız vermeye başladılar. Ancak iş işten geçti” dedi. İşçilerden Cengiz Altun da işverenin hiçbir önlem almaması yüzünden ölümcül hastalığa yakalandıklarını savundu.