Prof. Dr. Yüksel: Aile öyküsü kolorektal kanser riskini artırıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel’den Kolorektal Kanser Uyarısı

Genetik yatkınlıkla ilişkili olan kolorektal kanser hakkında önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, ailesinde bu hastalığa dair öykü bulunan kişilere seslendi. Yüksel, “Eğer birinci derece akrabalarınızdan birinde kolorektal kanser teşhisi konmuşsa, risk altında olduğunuzu unutmayın ve hemen tarama testlerine başlayın” dedi.

Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserle ilgili konuşan Prof. Dr. Yüksel, erken teşhisin ve düzenli taramaların hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunanlar için tarama testlerinin hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Yüksel, “Kolorektal kanser genetik faktörlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Aile geçmişi olan bireylerde risk, genel nüfusa göre oldukça yüksektir. Bu nedenle, birinci derece akrabalarında kolorektal kanser teşhisi konulan bireylerin standart tarama yaşını beklemeden erken dönemde taramalara başlaması gerekmektedir. Birinci derece akrabalarda özellikle 50 yaşından önce kolorektal kanser tespit edilmişse, bu durum ailede genetik yatkınlığa işaret edebilir. Bu durumlarda tarama testleri, 40 yaşından itibaren ya da aile üyelerinde kanser teşhisi konulan yaşın 10 yıl öncesinden başlamalıdır” şeklinde konuştu.

“Tarama testleri asla ihmal edilmemeli”

Prof. Dr. Yüksel, kolorektal kanser taramalarında kullanılan yöntemler hakkında da bilgi vererek, “Kolonoskopi, kolorektal kanserin erken teşhisi için altın standarttır. Poliplerin tespit edilmesi ve çıkarılması, kanser riskini azaltabilir. Bunun yanı sıra gaitada gizli kan testi ve diğer non-invaziv testler de tarama programlarına dahil edilebilir. Kolorektal kanser, genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzıyla da ilişkilidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması, riskleri azaltmada önemli rol oynar. Ancak aile geçmişi olan kişiler için bu önlemler yeterli olmayabilir. Tarama testlerinin görmezden gelinmemesi gerekmektedir. Genetik yatkınlık büyük bir risk faktörü olsa da erken teşhis ve düzenli takip ile kolorektal kanserin üstesinden gelmek mümkündür. Aile geçmişi olanlar, taramalar sayesinde kanser riskine karşı önceden tedbir alabilir. Bu nedenle, risk faktörlerini bilen herkesin doktorlarıyla tarama programları hakkında görüşmesi önemlidir” şeklinde konuştu. (DHA)


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, CHP’nin ön seçim kararını destekledi: Demokratik devrim! Tek yol erken seçim!

TIKLAYIN – ABD’de uçakla helikopter çarpıştı, 18 kişinin cesedine ulaşıldı

TIKLAYIN – Yüzlerce suç duyurusu sonuçsuz kaldı; eski AKP’li vekil Zehra Taşkesenlioğlu’nun ifadesi alınmadan dosya kapatıldı

TIKLAYIN – Otel çalışanları patronu yalanladı: “Gece güvenlik yoktu; yangın alarmı, müşteriler odalarda sigara içtiği için kapalıydı”

TIKLAYIN – UEFA Avrupa Ligi’nde “Türk derbisi” olabilir; işte Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin tur ihtimalleri

Related Posts

Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da bir hasta psikiyatrik rahatsızlık sebebiyle 56 gün boyunca uyudu. Hastaya uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) sayesinde hasta 56’ncı gün gözlerini açtı.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Depresyona karşı ideal seks sayısı verildi: Bu sayının fazlası zarar…

Cinsel ilişki sıklığı ile depresif semptomlar arasındaki bağ incelendi ve depresyona mücadelede ideal olan sayı belirlendi.

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir