Welcome to Our Website

Bilim insanları Anadolu’nun gizemli hayvanlarını buldu: Kazdıkça kemik çıkıyor!

Çankırı’da kazı sezonu tamamlanan Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde bu yıl önemli bir başarıya imza atıldı ve 150 yeni fosil keşfedildi. Çankırı-Yapraklı kara yolunda yer alan ve en eskisi 9 milyon yıl öncesine dayanan fosillerin bulunduğu bu alandaki kazılar, Temmuz ayının ilk haftasında başlamıştı. 15 kişilik bir ekiple yapılan çalışmalarda, zürafagiller, hortumlular ve gergedangillere ait eklemli kol ve bacak iskeletlerine ulaşıldı.

ZÜRAFA, FİL VE GERGEDAN YOĞUNLUKTA

Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, zorlu hava koşulları ve sağlık sorunlarına rağmen verimli bir sezon geçirdiklerini belirtti. Erol, özellikle zürafagiller, filgiller ve gergedangillere ait fosillerin yoğunlukta olduğunu vurgulayarak, bu yıl vücut iskeletlerinin eklemli olarak gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Daha önce çene ve kafa iskeletleri bulunan bu hayvanların bu kez kol, bacak, kalça ve omur iskeletlerinin bulunduğunu ifade etti.

‘AMAÇ SADECE FOSİL ÇIKARMAK DEĞİL’

Kazı çalışmalarının ardından fosillerin laboratuvar analizleri de tamamlandı. Erol, geçtiğimiz yıl Çorakyerler fosilleriyle ilgili uluslararası dergilerde önemli makaleler yayınladıklarını hatırlatarak, bu yıl da bilimsel yayınların devam edeceğini dile getirdi. Amaçlarının sadece fosil çıkarmak olmadığını, bölgenin bilimsel değerini ortaya koyacak çalışmalara imza atmak olduğunu belirtti.

Bölgede yapılan kazılar sonucu elde edilen yaklaşık 4 bin 300 fosilin sergileneceği bir müze kurulması için de çalışmalar sürüyor. Erol, müze yapımına yönelik projeler geliştirdiklerini ve bu hayallerinin gerçekleşmesi için destek beklediklerini kaydetti. Çorakyerler bölgesinde yapılan fosil kazıları, 7 ila 9 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir zaman dilimini kapsıyor ve bu süreçteki hayvanların yaşam izlerini günümüze taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir