Rusya: ABD ile ilişkilerimiz normalleşme yönünde ilerliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus Parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Durması’nda milletvekillerine gündeme dair açıklamalarda bulundu. Lavrov, Biden döneminde bozulan Rus-ABD ilişkilerinin Trump döneminde normalleşme sürecinde olduğunu belirtti.

Rus ve ABD heyetlerinin uzun bir aradan sonra Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da toplanmasına ilişkin değerlendirme yapan Lavrov, iki ülke arasında güvenlik ve stratejik istikrar konusunda görüşmeler için koşulların oluşturulmasını umduklarını ifade etti.

“İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ YÖNÜNDE BİR HAREKETLENME BAŞLIYOR”

ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesiyle ilgili bir niyet olduğuna dikkati çeken Lavrov, “Şimdilik, dünkü görüşmelerin de gösterdiği gibi, her alanda ilişkilerin normalleşmesi yönünde bir hareketlenme başlıyor. En azından bu hareketi başlatmaya yönelik bir hazırlık var. Sadece Ukrayna krizini çözmek için değil, Rusya ile ABD arasındaki ticaret, ekonomik ve jeopolitik alanlarda ortaklığın yeniden kurulması ve genişletilmesi için koşullar oluşturmak adına beyan edilmiş bir hazır olma hali var.” ifadelerini kullandı.

Rusya ile ABD’nin ulusal çıkarlarının hiçbir zaman tam olarak örtüşmeyeceğini belirten Lavrov, çıkarların örtüşmesi halinde ise tarafların bundan kazançlı çıkacağını dile getirdi.

“TRUMP’IN EKİBİ FARKLI DÜŞÜNÜYOR”

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibinin önceki başkan Joe Biden ekibinden farklı düşündüğünü vurgulayan Lavrov, bu ekibin ABD’nin çıkarlarını öncelikli gördüğünü ve “tüm uluslararası ilişkilerin, her devletin ulusal çıkarlara sahip olduğu gerçeğinin tanınmasına dayanması gerektiği” düşüncesine sahip olduğunu belirtti.

Rusya ile ABD arasında stratejik işbirliği olasılığına değinen Lavrov, “Şimdilik, ülkelerimiz arasındaki uzun vadeli ortaklığın temellerini oluşturan ilk işaretleri bile yok etmek için elinden geleni yapan (Joe) Biden yönetiminin mirasını temizlemeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇIKARLARIN ÖRTÜŞTÜĞÜ YERDE AZAMİ FAYDAYI SAĞLAMALIYIZ”

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun devletler arasındaki çıkar farklılıklarının çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini söylediğini aktaran Lavrov, “(ABD ile) Ulusal çıkarlar hiçbir zaman tam olarak örtüşmeyecek. Çoğunlukla her ülke, kendileri için önemli olan bazı alanlarda birbirinden ayrılırlar ancak örtüştükleri yerde bundan karşılıklı olarak azami faydayı elde etmek için her şeyi yapmalıyız.” dedi.

RUSYA 2 YIL İÇİNDE AFRİKA’DA 7 BÜYÜKELÇİLİK AÇACAK

Öte yandan Bakan Lavrov, Rusya’nın gelecek 2 yıl içinde 7 Afrika ülkesinde büyükelçilik açmayı planladığını duyurdu. Afrika’da 3 yeni büyükelçiliğin açıldığını hatırlatan Lavrov, bu yöndeki çalışmaların sistematik bir temele oturtulduğunu ve istikrarlı şekilde devam ettiğini vurguladı.

Lavrov, “2026’ya kadar Gambiya, Liberya, Komor Adaları, Nijer, Sierra Leone, Togo ve Güney Sudan’da elçilikler açmayı planlıyoruz.” dedi.

Related Posts

AKP ile DEM Parti arasında ipler gerildi

TBMM Genel Kurulu’nda AKP ile DEM Parti arasında Kobani davası üzerinden gerilim yaşandı.

Netanyahu’nun oğlu açıkladı: Neden ABD’ye taşındı?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu, muhalif protestocuların kendisine yönelik “ölüm tehditleri” nedeniyle ülkeyi terk ederek ABD’ye taşındığını iddia etti.

O ülkede kadınlar da zorunlu askerlik yapacak

Danimarka, ordusunu güçlendirmek amacıyla kadınları da zorunlu askerlik kapsamına alıyor. 11 Haziran’da Danimarka Parlamentosu’nda kabul edilen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren 18 yaşına basan tüm kadınlar …

DEM Parti: Bir kez daha İmralı’ya gideceğiz

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Pervin Buldan’ın, 8-9’unda Cumhurbaşkanı ve siyasi partilerle görüştükten sonra İmralı’ya gitmeyi planladıklarını söyledi.

Cemil Tugay’dan kurultay mesajı: ‘Siyasi Partiler Kanunu açık’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ve 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, “Siyasi Partiler Kanunu açıktır, seçim mevzuatı ortadadır. Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir” ifadelerini kullandı.

17-25 Aralık’ta Erdoğan odasını topladı, onu Efkan Ala durdurdu

Sedat Bozkurt, 17-25 Aralık sürecinde dönemin Başbakanı Erdoğan’ın odasını toplayarak görevden ayrılmayı düşündüğünü yazdı. Bozkurt, “Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala buna engel oldu” dedi.