Doktorlar uyarıyor: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Parkinson Hastalığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Dünya Parkinson Günü’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, Parkinson hastalığıyla ilgili toplumda yaygın olan yanlışları açıkladı. Hastalığın sadece ellerde titreme ile değil, harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunda azalma gibi belirtilerle de başlayabileceğine dikkat çeken Borucu, hastalığın yaşlılıkla özdeşleştirilmesinin yanıltıcı olduğunu vurguladı. Genç yaşlarda da görülebilen bir hastalık olan Parkinson’ın erken evrede belirtilerinin göz ardı edilmesinin tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabileceğini belirtti.

Parkinson hastalığının tedavi sürecinin başarısının tanının konulduğu evreyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Borucu, “Hastalığın tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde yapılan tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini ve kişinin yaşam kalitesinin korunabileceğini” söyledi. Borucu ayrıca, hastalığın yalnızca fiziksel etkilerle sınırlı kalmadığını ve zamanla Parkinson hastalarının sosyal çevrelerinden uzaklaşabileceğini belirtti. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemli olduğunu vurguladı ve yakınlarının desteğinin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.