Saar: Fransa ve İngiltere Filistin’i Tanırsa Yerleşim Birimlerini Tek Taraflı İlhak Edebilir
İsrailli politikacı Saar, özellikle Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin Filistin devletini tanıma girişimleri karşısında tek taraflı ilhak kararı alma tehdidinde bulundu. Saar, Fransa ve İngiltere’nin Filistin’i tanımasının ardından Batı Şeria’daki yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi’ni tek taraflı ilhak edebileceklerini belirtti.
Bu durum, İsrail hükümetinden sert tepkiler alırken, Macron’un daha önce Tel Aviv’e böyle bir adım atılmayacağına dair güvence verdiği iddia edildi.
Israel Hayom gazetesine konuşan Saar, “İsrail’e karşı atılacak her türlü tek taraflı adıma İsrail de tek taraflı adımlarla karşılık verir” şeklinde bir tehditte bulundu.
Macron Filistin’i Tanıyacak İddiası
Gazeteye göre, Saar’ın bu açıklamaları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un öncülüğünde, Suudi Arabistan’ın da desteğiyle 18 Haziran’da New York’ta yapılacak olan ve Filistin devletinin tanınması çağrısında bulunulacak uluslararası konferans öncesinde geldi.
Gazetenin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Macron’un amacı, bu tarihte birçok ülkenin Filistin devletini tanıdığını duyurmasını sağlamak.
Ayrıca gazete, ABD’nin bu konferansa katılmayacağını İsrail’e bildirdiğini ancak diğer ülkeleri caydırmak için kamuoyu önünde baskı yapmayacağını belirtti.
Halihazırda Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden 149’u Filistin devletini tanırken, Filistin yönetimi haziran ayındaki konferansla bu sayının artmasını umuyor.
İsrailli Yerleşimcilerin Sayısı 750 Bini Aştı
Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Komitesi verilerine göre, 2024 yılı sonunda Batı Şeria’daki yerleşimcilerin sayısı yaklaşık 770 bine ulaşacak ve bölgede 180 yerleşim yeri ile İsrail hükümetince yasal statüsü olmayan 256 kaçak yerleşim yeri bulunacak.
Gazze’deki soykırıma paralel olarak İsrail ordusu saldırılarını Batı Şeria’ya genişletirken, Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da saldırılarını artırdı.
Resmi Filistin verilerine göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 960’tan fazla Filistinli hayatını kaybederken yaklaşık 7 bin Filistinli yaralandı ve 16 bini aşkın kişi tutuklandı.
Birleşmiş Milletlerin en üst yargı mekanizması Uluslararası Adalet Divanı, Temmuz 2024’te işgalci İsrail’in tüm “yeni yerleşim faaliyetlerini” durdurması ve İsraillilerin gasbettiği tüm Filistin topraklarından çıkarılması gerektiği yönünde görüş kararını bildirmiş olsa da, İsrail bu kararı reddetmişti.