Diyarbakır’da 20 tekstil fabrikası kapandı

“`html

Diyarbakır’da Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Zor Günler Geçiriyor

Diyarbakır’da 2021 yılında faaliyete geçen Türkiye’nin ilk Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, son dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle fabrikalar kapanmaya başladı. Başlangıçta 70 fabrikanın üretim yaptığı bu bölge, 12 bin kişiye istihdam sağlıyordu. Ancak, son zamanlarda 20 fabrikası faaliyetine son verdi.

ANKA Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’deki hazır giyim sektöründe artan maliyetler ve döviz kurlarının etkisine dikkat çekerek, “Bu durum fabrikaların yurt dışına taşınmasına yol açmakta ve Türk tekstilinin global arenada rekabet gücünü azaltmaktadır” şeklinde konuştu.

Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’de, kapanan fabrikalarla birlikte birçok tesisin üretim yapamaz duruma geldiğini ifade eden Kaya, “Ülkemiz emek yoğun bir sektörle öne çıkmakta. Genç nüfus yapımıza rağmen, son birkaç yılda Tekstil OSB’ye yönelik yoğun bir ilgi vardı. Ancak, mevcut ikinci sanayi bölgesinde yeni fabrikalar açmak yerine, ilk etapta birçok tesisimizi kapatmak zorunda kaldık” diyerek geride bıraktıkları durumu özetledi.

Kaya, fason üretim yapan fabrikaların çoğunun kapanmak zorunda kaldığını ve bu durumun %30’dan fazla iş kaybına sebep olduğunu belirtti.

Diyarbakır’daki işletmelerin devlet desteklerinden yeterince faydalanamadığını vurgulayan Kaya, “Son 12 yıldaki verilere göre 6. Bölge illeri, yatırım teşviklerinden sadece %5 oranında yararlanabiliyor,” dedi.

İstihdam Kaybına Dikkat Çekildi

Yetersiz teşviklerin üretim ve istihdam kayıplarına yol açtığını belirten Kaya, “Bölgedeki teşvik miktarları düşük olsa da, yine de istihdamda belirgin bir artış sağlanmıştı. Ancak şimdi, bu kazanımların hızla kaybedilmeye başlandığını görmekteyiz,” şeklinde ifade etti.

Kaya, devamında şu uyarılarda bulundu: “İstihdamı hızla kaybetmeye doğru gidiyoruz. Bu durum bölgenin ekonomik krizden en çok etkilenen yerlerden biri durumuna gelmesine neden oluyor. Tekstil sektörü, hızla kan kaybediyor ve bu kaybın geri dönüşü olmayabilir.” Kaya, işgücü maliyetlerinin çok yüksek olmasının, rekabet şansını azalttığına işaret etti.

Geleceğe Dair Endişeler

Kaya, tekstil sektöründeki işsizliğin, bölgedeki iş gücü ve sermayenin batıya göç etmesine yol açabileceğini belirtti. “Bu nedenle sektörün desteklenmesi ve firmaların ayakta kalması için hızlı adımlar atmalıyız,” diyerek acil bir çözüm çağrısında bulundu.

Ayrıca yüksek enflasyon oranlarının, tekstil dışındaki sektörler üzerinde de olumsuz etki yaratacağını belirten Kaya, “Bölgenin finansmana erişim sorunlarından bir tanesi de yüksek faiz oranlarıdır. Mevcut durumdaki faiz oranları, işletmelerin krediye erişimini zorlaştırıyor,” ifadelerini kullandı.

Konkordato Artışı ve İhtiyaçlar

Kaya, son bir yıl içinde Diyarbakır’da konkordato başvurularının artış gösterdiğini belirterek, “Yaşanan bu durum, sektörde bir kriz olduğunu gösteriyor. Faizlerin yüksekliği, işletmelerin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor,” dedi.

Rekabet İçin Destek Şart

Kaya, imalat sektöründeki rekabet gücünün artırılması için ihracatçılara döviz desteği verilmesi gerektiğini vurguladı: “Sanayi kuruluşlarımız, imalat alanında yine büyük istihdam yaratan sektörlerdir. Bizim düşük faizli kredilere ulaşmamız ve bunun sanayiye yönlendirilmesi gerekmektedir,” dedi.

Üretim Üssü Olma Amacı

Kaya, “Eğer ülkemiz üretim üssü olmaktan çıkar ve tamamen ithal bir yapıya bürünürse, ekonomik bağımlılığımız daha da artacaktır. Bu nedenle hızlıca sanayiciyi destekleyecek politikaların devreye alınması şarttır,” diyerek hükümetin öncelikle yereldeki sorunlara çözüm bulması gerektiğinin altını çizdi.

“`

Related Posts

AKP’li belediyeden yarım ton baklava, çeyrek ton fıstık alımı

AKP’li Şahinbey Belediyesi, doğrudan temin yöntemiyle yalnızca bir firmadan 560 kilo baklava ve 250 kilo fıstık aldı. Kamu kaynağından yapılan harcamanın toplamı 496 bin 800 TL oldu.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaştı: B-2’ler İsrail yolcusu mu?

ABD’deki Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti milletvekilleri, İran’daki 3 büyük nükleer tesisi vuran B-2 bombardıman uçaklarının ve sığınak delici bombaların İsrail’e verilmesi için yasa tasarısı önerdi.

Microsoft binlerce çalışanını kapı dışarı edecek! Resmen duyurdular…

Microsoft’un açıklamasında, en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli olarak iş gücünde ayarlamalar yapıldığı bildirildi. Daha çevik hale gelmek amacıyla yönetim katmanlarının azaltılacağına işaret edilen açıklamada …

Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: İller Bankası’ndan 50 milyon TL kesinti yapıldı

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, temmuz ayı meclis toplantısında İller Bankası’ndan gelen ödenekten 50 milyon TL kesinti yapıldığını açıkladı. Tutdere, “Bu kesinti, hizmet binamız başta olmak üzere bazı yatırımlarda ve hakediş ödemelerinde aksamalara neden oldu” dedi.

Stokları azalan ABD, Ukrayna’ya füze sevkiyatını durdurdu

Pentagon, ABD’nin stoklarının azalmış olması sebebiyle bazı hava savunma füzeleri ile hassas güdümlü mühimmatın Ukrayna’ya sevkiyatını durdurdu.

AKP ile DEM Parti arasında ipler gerildi

TBMM Genel Kurulu’nda AKP ile DEM Parti arasında Kobani davası üzerinden gerilim yaşandı.