Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Kenelere Dikkat: Zarar Vermeyin, Virüsün Geçişini Hızlandırabilirsiniz!

Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.

Kenelerin vücuda yapışmasının yanı sıra çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabilen bu hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelere dokunulmaması gerektiğini vurguluyor. Keneyi çıkarırken sigara basmak ya da kimyasal madde uygulamak, virüsün bulaşma riskini artırabilir.

Açık alanlarda bulunurken vücudu örten açık renkli kıyafetler giyilmesi ve vücut ile giysilerin dikkatlice kontrol edilmesi önemli. Dr. Mamçu, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmanın yollarını da detaylı bir şekilde açıkladı.

Keneler Sadece İnsanları Etkiliyor!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüs, keneler tarafından taşınan bir Bunyaviridae ailesine ait Nairovirüs grubundan kaynaklanıyor. Dr. Mamçu, bu virüsün insanlarda ciddi belirtilere yol açabileceğini aktardı.

Virüsün çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabileceğini belirten Dr. Mamçu, evcil hayvanlarla temasın hastalığa yol açmadığını açıkladı. Ancak kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanlar ve piknik yapanlar risk altında olabilir.

Hastalık Ciddi Komplikasyonlara Yol Açabilir!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüsün belirtilerinin genellikle 1-3 gün içinde kendini gösterdiğini belirten Dr. Mamçu, hastalığın ciddi vakalarında kanamaların görüldüğünü açıkladı.

Hastalığın tedavisinde destek tedavilerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Mamçu, hastalıktan korunmaya yönelik etkili bir aşının henüz bulunmadığını belirtti. Hastalığa karşı tedbirli olmak ve kenelerden uzak durmak önem taşıyor.

Keneleri Zarar Vermeden Çıkarmak Önemli!

Kenelerin vücuttaki doğru şekilde çıkarılması gerektiğini belirten Dr. Mamçu, keneleri patlatmamak veya öldürmemek gerektiğini vurguladı. Kenenin vücuttan çıkarılmasının ardından bölgenin temizlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için alınacak önlemlere de değinen Dr. Mamçu, riskli alanlarda bulunduktan sonra vücut ve elbiselerin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durmanın yanı sıra koruyucu önlemlerin alınması önemli.

Related Posts

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 aylık hamile Birgül Bilgehan’ın (29) kansızlık teşhisi konulan bebeğine, 90 mililitre kan nakli yapıldı.