Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Türkiye’nin en eski dağcılık faaliyetinde Kıbrıs Şehitleri’ni andılar

1975 yılında dağcı Ali İlik tarafından başlatılan ve 50 yıldır aralıksız devam eden Türkiye’nin en eski dağcılık faaliyeti ‘Kıbrıs Şehitleri’ni Anma Tırmanışı’nın 51.’si Erciyes Dağı’nda başarıyla tamamlandı.

Japonya’da siyasi deprem: İktidar güç kaybetti aşırı sağ yükselişte!

Japonya’da seçmen, ulusal parlamentonun üst kanadı Danışman Meclisi’nin (Sangiin) yeni milletvekillerini belirlemek üzere dün sandık başına gitti. 248 sandalyeli üst meclisin yarısının yenilendiği seçimlerde, Başbakan Shigeru Ishiba’nın Liberal …

ABD’li Senatör Graham’dan Rus petrolü alan Çin, Hindistan ve Brezilya’ya tarife uyarısı: Putin, senin sıran da geliyor

ABD’li Senatör Graham’dan Rus petrolü alan Çin, Hindistan ve Brezilya’ya tarife uyarısı: Putin, senin sıran da geliyor

İstanbul Festivali’nde JLo’nun Sahnesi Hazır

Jennifer Lopez, İstanbul Festivali için 36 metre yüksekliğinde özel sahnede konser verecek.

Vahap Seçer, TBB Başkan Vekili Seçildi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı’nda yapılan oylamada en fazla oy alarak Başkan Vekili seçildi. Seçime Bilecik’i temsilen Başkan Yardımcısı Yaşar Külhan katıldı.

Adli Tıp’tan Murat Çalık açıklaması: “Tam donanımlı hastaneye sevk edilmeli”

Adli Tıp Kurumu, Murat Çalık’ın daha kapsamlı tetkikler için tam donanımlı bir hastaneye sevk edilmesi gerektiğini bildirdi.