Türkiye pestisit gerçeğini Odatv’den öğrendi: Yeni analizlerde rakamlar vahim… İstanbul büyük risk altında

Greenpeace Türkiye’nin yaptığı laboratuvar analizlerine göre, İstanbul’daki market ve pazarlardan alınan 155 gıda örneğinin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı bulunurken, yüzde 43’ünde PFAS içerikli kimyasallar tespit edildi.

Ürünlerin üçte birinde —salamura yaprak, yeşil biber ve ıspanak gibi— yasal limitlerin üstünde veya ruhsatsız pestisit kullanımı saptandı. Ayrıca pek çok gıdada hormon, sinir gelişimi ve kanserojen etkileri olan tehlikeli pestisitler içeriyor.

Gıda mühendisi Dr. Bülent Şık ve Greenpeace yetkilileri, böylesine yaygın bir pestisit maruziyetinin özellikle çocuk sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini ve devletin organik tarım politikalarını desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Analiz edilen gıda örneklerine göre bulgular şöyle:

İstanbul’daki beş zincir market ve çeşitli semt pazarlarından toplanan 14 farklı sebze ve meyve türüne ait toplam 155 ayrı örnek, uluslararası akredite bir laboratuvarda analiz edildi.

Bu örneklerin %61’inde en az birden fazla pestisit kalıntısı tespit edildi, yani her üç üründen ikisinde birden fazla kalıntı saptandı.

Analiz edilen ürünlerin %43’ünde (67 örnek) PFAS (per- ve polifloroalkil maddeleri) içeren en az bir pestisit kalıntısına rastlandı.

Ürünlerin %31,6’sında (49 örnek) hormon sistemini bozabilen, nörogelişimi etkileyen veya kanserojen olduğu bilinen pestisitler tespit edildi.

%33’ü – yani 51 örnek mevzuatta belirlenen maksimum kalıntı limitlerini aşıyordu; bu ürünlerin 50’sinde ruhsatsız pestisit kullanımı saptandı

En çok pestisit tespit edilen ürün grupları şöyle:

Salamura asma yaprağı: %80

Yeşil sivri biber: %70

Ispanak: %67

Kıvırcık marul: %40

Armut: %40

Üzüm: %40

Golden ve Starking elma: %30

Dolmalık biber: %20

Patlıcan: %20

Domates: %13

Portakal: %10

Salatalık/hıyar: %7

Related Posts

Dışişleri’nden ABD’nin ‘Türkiye İnsan Hakları Raporu’na tepki

Dışişleri Bakanlığı: ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 2024 İnsan Hakları Raporu’nda ülkemizle ilgili tekrarlanan temelsiz iddiaları reddediyoruz. FETÖ terör örgütünün manipülatif söylemler yoluyla ortaya attığı asılsız ve temelsiz iddiaların rapora yansıtılmış olmasını esefle karşılıyoruz.

Balıkesir’de kuvvetli rüzgar: Dört tonluk su deposu caddeye uçtu

Balıkesir’in Erdek ilçesinde kuvvetli rüzgar nedeniyle yerinden çıkan terastaki dört tonluk su deposu, caddeye düştü.

Gaziantep FK, Konyaspor deplasmanında

Trendyol Süper Lig ekiplerinden Gaziantep FK, ligin ikinci haftasında yarın Tümosan Konyaspor’a konuk olacak.

Minik Sporcularla Buluşma

Özalp Gençlik ve Spor Müdürü Kurban Aksoy, minik sporcularla bir araya geldi.

Alaska zirvesinin şifreleri: Kırmızı halı, belirsizlik ve Putin’in dönüşü

ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşen kritik zirve, ardında cevaplanamayan çok fazla soru bıraktı. Yaklaşık üç saat süren görüşme, ne bir ateşkes getirdi ne de net bir sonuç. İşte zirveden öne çıkanlar…

Kaptan Marco’yu verdik petrolcü Zeren’i aldık

Kaptan Marko Bekavac’ın Türkiye’de cezaevinden tahliyesinin perde arkasında, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen iş insanı Mustafa Yiğit Zeren’in serbest bırakılması olduğu iddia edildi. Hırvat basını, iki ülke arasında yürütülen ‘sessiz diplomasinin’ aslında planlı bir tutuklu takası olduğunu, Zeren’in Rus bankasını 600 milyon dolar dolandırmakla suçlandığını öne sürdü.