Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin genel başkanı ve 26 milletvekili, Avrupa Birliği fonlarını zimmete geçirmekten hakim karşısına çıkıyor.
İlk soruşturmaların başlamasından neredeyse on yıl sonra gerçekleşecek olan duruşma Le Pen’e, on yıldan uzun zamandır kendisine yöneltilen yolsuzluk ve zimmete geçirme suçlamalarının asılsız olduğunu kanıtlama fırsatı veriyor.
Ancak bu dava, RN’in yaptığı olası usulsüzlüklere de ışık tutabilir.
İddianameye göre RN Partisi yetkilileri, eski milletvekilleri ve vekil asistanları, AB tarafından siyasi partilere meclis işlemleri için ayrılan parayı, o zamanki adı Ulusal Cephe olan RN için çalışan personelin hesaplarına geçirdi.
AB milletvekillerine, asistanları da dahil olmak üzere hükümet bazında yapılan masraflarını karşılamaları için fon tahsis edilir, ancak bu fon kişisel işlemler için kullanılamaz ya da milletvekili veya vekil asistanı olmayan kişilere aktarılamaz.
Le Pen ve 26 meslektaşı, bu fonu kişisel çıkarları için zimmete geçirmekle suçlanıyor.
Göç, enerji ve dış siyaset konusunda aşırı sağcı tutumuyla öne çıkan RN, tüm suçlamaları reddediyor.
ASİSTAN TANIMIMIZ FARKLI
Marine Le Pen ve meslektaşları, paravan asistanlar tutarak AB fonlarını zimmete geçirmekten yargılanıyor.
RN milletvekili ve parti sözcüsü Laurent Jacobelli, Marine Le Pen’in dava konusunda endişeli olmadığını açıkladı.
Jacobelli, “RN bir Fransa partisidir. Avrupa Parlamentosu’nun anlayışına kıyasla, asistanlık rolünün ne olduğu konusunda farklı bir anlayışa sahibiz. Suçlanmamızın sebebi, anlayış farkıdır” dedi.
Suçlu bulunmaları halinde Le Pen ve diğer sanıklar 10 yıla kadar hapis cezası, bir milyon avro (1,12 milyon dolar) para cezası ve beş yıla kadar kamu görevinden men cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.
Le Pen, Fransa’da 2017 ve 2022’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Emmanuel Macron’a karşı iki kez kaybetti. Le Pen, 2027’de yapılacak bir sonraki seçimde de önde görülüyor.