İsrail’in Lübnan’a yönelik “Kuzey Okları” harekatı Orta Doğu’da büyük savaş endişesini doruğa çıkardı. Telsiz ve çağrı cihazlarının siber saldırı yoluyla patlamasıyla başlayan harekat, hava saldırıları ve füze salvolarıyla devam ediyor.
İsrail’in Lübnan’daki son saldırıları boyunca en az 50’si çocuk olmak üzere 500’den fazla kişi yaşamını yitirdi, 1.800’den fazla kişi yaralandı. İsrail’in saldırıları sonucu, Lübnan’da 2006’dan beri çatışmalar sebebiyle yaşanan en büyük can kaybı yaşandı. İsrail saldırıları ve bölgedeki sivillerin tahliyesini talep eden mesajları sebebiyle ülkenin güneyinde yaşayan siviller, kuzeye akın ediyor.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan’ın güneyine yapılan saldırıların devam edeceğini söylerken, Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah, “İsrail’in Lübnan’a girmesi halinde, onlara cehennemi yaşatacağız” sözünü verdi.
Son süreçteki saldırılar her ne kadar Lübnan Hizbullahı’na büyük hasar vermiş olsa da, uzmanlar İsrail’in Hizbullah’a karşı başlatacağı olası bir kara harekatının çok daha farklı sonuçlanabileceğinin altını çiziyor.
BİR ARI KOVANI GİBİ
ABD’nin saygın yayınlarından Wall Street Journal gazetesi, Hizbullah hakkında bilgi sahibi olan uzmanlarla görüştü. Uzmanlar, örgütün son aylarda savaş hazırlıklarını hızlandırdığını, güney Lübnan’daki tünel ağını genişlettiğini, militanlarını ve silahlarını yeniden konumlandırdığını ve silah alımını hızlandırdığını belirtiyor.
ABD’li ve bölgesel yetkililer, İran’ın örgüte yönelik küçük silahlar ve roket güdümlü el bombalarının yanı sıra güdümlü ve güdümsüz uzun menzilli füze tedarikini arttırdığını söylüyor.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin verilerine göre, Lübnan Hizbullah’ı yaklaşık 180.000 rokete sahip. Yaklaşık 40.000 kişilik personeliyle örgüt, 2006 yılında İsrail’e karşı verdiği savaştan net bir mağlubiyet yaşamadan çıktı ve güçlenmeye devam etti.
2006’daki savaşta İsrail güçleri ciddi kayıplar verdikten sonra Lübnan’ın güneyinden çekilmek zorunda kalmıştı.
Wall Street Journal’a konuşan bir Hizbullah yetkilisi, örgütün hazırlıklarına atıfta bulunarak Lübnan’ın güneyini “bir arı kovanı” olarak tasvir etti. İran’ın Hizbullah ile olan iş birliği üzerinde duran yetkili, “İranlıların sahip olduğu her şeye biz de sahibiz” dedi.
Uzmanlara göre Hizbullah, İran’dan binlerce yeni füze ve insansız hava aracı satın aldı ve eski güdümsüz roketlerine güdüm kitleri ekledi. Suriye’deki çatışmalarda tecrübe kazanan örgüt militanları, asimetrik savaş stratejilerinin yanında, geleneksel savaş taktikleri konusunda da ilerleme kaydetti.
SALDIRI BURNUMUZU KANATIR
Uzmanlara göre, Lübnanlı örgüt Rusya’nın Ukrayna’da kullandığı taktikleri inceledi. Hizbullah’ın, İsrail’in hava savunmasını hedef almasının yanında limanları ve elektrik şebekelerini de SİHA ve füzelerle hedef alacağı tahmin ediliyor. İsrailli yetkililer, kara harekatı boyunca yaşanacak çatışmalar sonucu iki taraftan da binlerce insanın ölebileceğini tahmin ediyor.
İsrail, F-35 filosu ve ABD gibi batılı ülkelerin mühimmat ağına olan erişimiyle askeri üstünlüğe sahip. Fakat uzmanlar, İsrail güçlerinin Lübnan Hizbullahı’na karşı vereceği olası bir kara savaşının asimetrik olacağını ve bu durumun iki taraf için de büyük kayıplarla sonuçlanacağını açıklıyor.
Uzmanlar, Hizbullah geleneksel anlamda İsrail ile bir savaşı kazanmaya çalışmayacağını söylüyor. Daha ziyade, Hizbullah’a göre daha küçük ve daha az silahlı bir grup olan Hamas’ın, Gazze’de verdiği mücadele gibi İsrail güçlerini bir ‘yıpratma savaşına’ sokmayı hedefleyeceği öngörüyor.
Wall Street Journal’a konuşan İsrailli emekli tuğgeneral Assaf Orion, Hizbullah’a karşı topyekün bir savaşın “hiç de kolay olmayacağını” belirtti. Orion, “Lübnan’a girebiliriz, fakat bu saldırı burnumuz kanatır” yorumunu yaptı. Lübnan ordusundan emekli general İlyas Ferhat ise durumu “İsrail Lübnan’da büyük yıkıma sebep olabilir, bu tartışmaya açık değil.” sözleriyle yorumladı, fakat açıklamasını “Ancak Hizbullah’ın asimetrik silahları var. Becerilerini 2006’da kanıtladılar. İyi eğitimliler” ifadesiyle bitirdi.