Çin, Avrupa’da Alman ihracatçılara zemin kaybettiriyor

Çin, Alman İhracatçılarının Pazar Payını AB’de Ele Geçirdi

Avrupa Birliği (AB) pazarlarında Çin’in, Alman ihracatçılarının pazar payını ele geçirdiği belirtildi. Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW), AB pazarlarında yaşanan Çin ve Almanya arasındaki rekabete ilişkin bir raporunu yayınladı.

Rapora göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa’da Alman ihracatçılardan pazar payını artırmaya devam etti ve AB pazarlarında Almanya ile Çin arasındaki ekonomik rekabetin arttığı bildirildi.

Raporda, Almanya’nın ihracat payının azalırken, Çin’in kazandığı vurgulandı. Ayrıca, ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliklerinin AB pazarlarında ticari rekabeti daha da yoğunlaştırabileceği belirtildi.

KfW raporunda, Almanya ve Çin’in ihracat profillerinin giderek benzerleştiği ve her iki ülkenin otomotiv, makine mühendisliği ve kimya sektörlerinde rekabet ettiği ifade edildi. Rapor, Almanya’nın bu ürün kategorilerinde Çin’e karşı hala bir avantajı olsa da, farkın kapanmakta olduğunu belirtti.

2012-2024 döneminde, Almanya’nın AB’deki otomotiv ihracatındaki payının düştüğü, aynı dönemde ise Çin’den yapılan otomotiv ihracatının arttığı vurgulandı. Makine mühendisliği ve kimyasal ürünlerde de benzer eğilimler gözlemlendi.

Bununla birlikte, raporda Almanya’nın geçen yıl ihracatının büyük bir kısmını AB ülkelerine gerçekleştirdiği, Çin’in ise sadece küçük bir kısmını AB ülkelerine sattığı belirtildi. KfW Bank’ın Baş Ekonomisti Dirk Schumacher, Çin’in Avrupa pazarlarına odaklandığını ve Almanya’nın rekabetçi koşullar oluşturması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesinin ortaya çıkardığı ‘kademeli emeklilik’ sorunu tartışılmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi. Karakaş, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan çalışanlara ilişkin kademeli emeklilik düzenlemesine gidileceğini belirtirken, değişiklikler için planlanan tarihleri paylaştı.

19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

19 Mart hasarı büyürken, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı. Tüm güven endeksleri dipte olurken, tablonun faturası yine halkı kesilecek.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir