Namibya’nın Sahilinde yapılan kazılar sırasında, yaklaşık 500 yıl önce denize gömülen bir gemi enkazı keşfedildi. Bir madencilik şirketi tarafından kurulan yapay bir lagünün boşaltılması sırasında ortaya çıkan gemi, tarihin en önemli batıklarından biri olarak kabul ediliyor. Enkazın içinden tam 13 milyon dolar değerinde altın paralar çıkarıldı.
TARİHİN EN ÖNEMLİ BATIKLARINDAN BİRİ
Namibya’nın Sahilinde yapılan kazılar sırasında, yaklaşık 500 yıl önce denize gömülen bir gemi enkazı keşfedildi. Diamond madencileri tarafından kurulan yapay bir lagünün boşaltılması sırasında ortaya çıkan gemi, tarihin en önemli batıklarından biri olarak kabul ediliyor. Enkazın içinden tam 13 milyon dolar değerinde altın paralar çıkarıldı.
SADECE ALTIN TAŞIMIYORDU
Enkaz, Portekiz’e ait “Bom Jesus” isimli bir gemiye ait. 1533 yılında Hindistan’a gitmekte olan bu gemi, kayıplara karıştıktan yaklaşık 500 yıl sonra bulunabildi. Gemi sadece altın yüklü değildi; aynı zamanda kalay, fildişi ve tam 44 bin pound (yaklaşık 1 milyon 900 bin milyon TL) ağırlığında bakır külçeler taşıyordu. İlginç bir şekilde, bu bakır külçeler gemi enkazının büyük bölümünün korunmasına yardımcı oldu. Deniz canlılarının bakırdan uzak durması, ahşap ve diğer organik malzemelerin olağanüstü bir şekilde korunmasını sağladı.
Keşif sırasında madenciler, 16. yüzyıla ait eski bronz toplar ve tüfek stokları da buldular. Gemi kalıntıları, tarihsel olarak değerli diğer birçok eserle birlikte gün yüzüne çıkarıldı. Arkeologlar, bu kadar iyi korunmuş bir enkazın bulunmasını bir mucize olarak nitelendiriyor.
GEMİ NASIL BATTI
Arkeolog Dr. Dieter Noli’ye göre, gemi kötü hava koşulları ve aşırı yük sebebiyle karaya oturmuş olabilir. Gemi kaptanının gemiyi sahile doğru sürüklemeye çalıştığı ve geminin dalgaların arasında parçalanmaya başladığı düşünülüyor. Hazine sandığı, kaptan kabininden deniz tabanına düşerek bir gemi parçası tarafından korunmuş.