Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da Bir Genç Kadının İlginç Hikayesi: Depresyon ve Katatoni

Samsun’da yaşayan 26 yaşındaki genç bir kadın, yalnızca depresyon geçmişi bulunmasına rağmen bilinç kaybı şikâyetiyle önce ilçe hastanesine getirildi. Bu noktadan sonra hikaye daha da ilginçleşti. Hastane, genç kadının bilinci kapalı halde 32 gün boyunca yatmasına rağmen neden uyanmadığını, gözlerini neden açmadığını ve niçin konuşmadığını anlamakta güçlük çekti. Ardından genç hasta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, genç hastayı dikkatle yoğun bakımda izlemeye başladı.

“Donmuş Gibiydi; Bilimin, Ekip Çalışmasının ve Sabrın Zaferi”

Hasta, 56 gün boyunca hiçbir uyarıya yanıt vermiyordu. Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, durumu “yoğun bakımda izlemeye başladık. Hasta, gözlerini açmadığı gibi ağrılı uyarılara da tepki vermiyordu, adeta kaskatı kesilmiş bir halde immobile yatıyordu. Tüm tetikler normal çıktığı için nedenini anlamak oldukça zordu. Organik bir bozukluk olmadığı açık olmasına rağmen hasta ‘donmuş’ gibiydi. Bu durumun psikiyatrik bir durum olabileceğini düşündük ve nihayetinde bir katatoni tablosu olduğuna karar verdik. Katatoni, ağır psikiyatrik hastalıklarda görülen, kişinin konuşmaması, hareket etmemesi ve çevreyle bağını koparması gibi belirtilerle karakterize bir durumdur. Özellikle ağır depresyonlarda görülebilir. Bu tür uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen olgular oldukça nadirdir. EKT (elektrokonvülsif terapi) tedavisine başlamamız sonrasında 56. gün, 5. seansın ardından hastamız gözlerini açtı. Bu hikaye, depresyonun sadece üzgün olmak olmadığını gösteriyor. Bazen insanı tamamen susturabilir ve durdurabilir. Bu, sadece tıbbi değil, aynı zamanda insani bir umut hikayesidir. Bilimin, ekip çalışmasının ve sabrın zaferidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Related Posts

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Depresyona karşı ideal seks sayısı verildi: Bu sayının fazlası zarar…

Cinsel ilişki sıklığı ile depresif semptomlar arasındaki bağ incelendi ve depresyona mücadelede ideal olan sayı belirlendi.

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir