Dünyadaki en görkemli yapılar arasında yer alan Mısır piramitleri, üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen yeni gizemleriyle gündem olmaya devam ediyor.
Her yıl binlerce yıllık piramitlerin altında yeni tüneller keşfedilirken, bu gizem zamanla piramitlere ilişkin çeşitli komplo teorilerinin yaratılmasına neden oldu. Son yıllarda sosyal medyada dolaşıma sokulan ‘Piramitleri Uzaylılar Yaptı Teorisi’ merak konusu olurken, Antik Mısır tarihi üzerine çalışan bir grup arkeolog, piramitlerin nasıl inşa edildiğine yönelik yeni bir çalışma yayınladı.
BİNLERCE YILLIK GİZEM ÇÖZÜLDÜ
Mısırdaki büyük piramitler, her biri yaklaşık iki ton ağırlığında olan 2,3 milyondan fazla kireçtaşı ve granit bloğundan oluşuyor. Bilim insanları, bu yapılarda kullanılan devasa taşları çöle taşımak için Nil Nehri’nin kullanıldığını tespit etti.
Bu görüşü kanıtlamak amacıyla bir grup araştırmacı, Giza taşkın yatağından elde edilen 5 adet fosilleşmiş toprak örneğini laboratuvar ortamında incelemeye aldı. Binlerce yıllık Mısır tarihini anlamak için 9 metre derinliğe kadar inilen kazılardan elde edilen bulgular, çöl bölgesinde Nil’e ait kalıntıların olduğunu kanıtladı.
PİRAMİTLERİN ÖNÜNDEN NEHİR GEÇTİĞİ ORTAYA ÇIKTI
MÖ 600’lü yıllara kadar Nil Nehri’nin bir kolunun piramitlerin yaygın olduğu bölgelerden geçtiği ancak zamanla mevsimsel değişiklikler nedeniyle bu kolun kapandığı anlaşıldı. Bir başka deyişle o yıllarda Mısır’ın etrafından toplanarak taşınması imkansız görülen devasa taşlar, nehir yardımıyla piramitlerin yapıldığı alanlara kolaylıkla taşınabilmekteydi.
Yapılan araştırmaya ilişkin New York Times’da detaylar paylaşan çevre bilimci Khader Sheisha, nehirin olmadığı bir senaryoda piramitleri inşa etmenin imkansız olduğuna dikkat çekti. Her ne kadar su yolu çoktan kaybolmuş olsa da, çalışmanın yazarı, keşfinin piramitlerle ilgili daha fazla gizemin (taşların tepeye nasıl kaldırıldığı gibi) açığa çıkmasına yardımcı olacağına inanıyor.