Gelir adaletsizliği, ücretlerdeki eşitsizlik ile üst üste gelen zamlar, halkın hem ekonomisini sarstı hem de ruh sağlığını derinden etkiledi. Yapılan bir araştırmada Türkiye’deki her 10 kişiden 4’ü kendisini stresli hissettiğini, yaklaşık 5’i de kısmen stresli olduğunu ifade etti. Stres kaynağı ise Türkiye’de her geçen gün daha da kötüye giden ekonomi oldu.
HER 3 KİŞİDEN 1’İ
Pazar araştırmaları ile tanınan NG Araştırma, bu kez de halkın stres ve mutluluk seviyesini değerlendiren bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi. 11-22 Eylül tarihleri arasında 15 yaş üzeri 1.501 kişinin katılımıyla Türkiye genelinde yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçları adeta Türkiye’deki ekonomi politikalarının ardından vatandaşın nasıl stres sahibi olduğunu ortaya çıkardı. Katılımcılara kendilerini stresli hissedip hissetmedikleri sorulduğunda her 10 kişiden 4’ü kendini ‘stresli’ hissettiğini açıkladı. Katılımcıların yaklaşık 5’i ise ‘kısmen stresli’ olduğunu ifade etti. Her 10 kişiden yalnızca 1’inin stres yaşamadığını belirtmesi ise araştırmanın çarpıcı sonuçları arasında yer aldı. Katılımcılara stres nedenleri de soruldu. Bu kapsamda araştırma her 3 kişiden 1’inin en büyük stres kaynağının ekonomik sebepler olduğunu gözler
önüne serdi.
İkinci sırada ‘gelecek kaygısı’ var
Araştırmaya katılanların yüzde 33.44’ü streslerinin ekonomik sebeplerden kaynaklandığını belirtirken, ikinci sırada da ‘gelecek kaygısı’ yer aldı. Katılımcıların yüzde 19.32’si ‘en büyük stres kaynağını’ gelecek kaygısı olarak tanımladı. Böylece her 5 kişiden 1’inin gelecek kaygısı nedeniyle stres yaşadığı belirlendi. Öte yandan katılımcıların yüzde 33’ünün kendini ne mutlu ne de mutsuz hissettiğini belirtmesi de araştırmanın dikkat çekici sonuçları arasında yer aldı.