Ankara’da siyaset kulislerinde, iktidar ve ana muhalefet arasındaki tartışmalar, yeni anayasa gündemi ve normalleşme süreci gibi konuların dışında ‘küçük partilerin’ ‘birleşme’ çabası konuşuluyor.
2023 genel seçimlerinde CHP listelerinden TBMM’ye giren DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, CHP’de değişen yönetim ve genel başkandan sonra adeta ortada kaldı.
DEVA VE GELECEK’İN BİRLEŞME ÇABASI
Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği milletvekillikleri ile Meclis’e giren bu partilerden kimileri grup kurarken şimdilerde ise tamamen birleşme konusu gündemde.
Bu kapsamda uzun süredir DEVA ve Gelecek arasında müzakereler devam ediyordu.
Kulislerde müzakerelerin olumsuz sonuçlandığı konuşulmaya başladı.
DAVUTOĞLU’NUN ADAYLIK TALEBİ
Buna göre Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, birleşme karşılığında kendisinin cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesini istedi.
Davutoğlu, “Beni, cumhurbaşkanı adayı ilan edin. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına aday olarak çıkmak istiyorum.” teklifini iletti.
Davutoğlu’nun bu talebi, DEVA’da kabul görmedi.
“ADAY AÇIKLAMAK İÇİN TARİH ERKEN”
Deva Partisi’nin “Seçime 4 yıl kala cumhurbaşkanı adayı ilan etmek doğru olmaz. Yeni kurulacak partide Genel Başkan Ali Babacan olur, Ahmet Davutoğlu da onursal başkan olabilir.” teklifi geldi.
DEVA’nın bu teklifini de Davutoğlu kabul etmedi.
Böylece görüşmeler çıkmaza girdi. Bu görüşme sürecinde Saadet ve Demokrat Parti’nin hangi konumda olduğu, sürece dahil edilip edilmedikleri ise merak konusu.
“GRUP KURMA NİYETİMİZ VAR”
Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın yayınına konuk olan Babacan, görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Bizim bir grup kurma niyetimiz var. Ancak Türkiye’de toplumsal dinamiklere baktığımızda son seçimden sona giderek yoğunlaşan hareketlenmeler var.
Gelecek Partisi ile iki parti birleşebilir mi diye bir görüşme var aramızda. Buna Meclis’ten başka milletvekilleri katılır mı diye de bakıyoruz. Türkiye için birlik ve beraberlik zamanı. Diyorum ki gelin birlik olalım.” ifadelerini kullanmıştı.