Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında soruşturma sürüyor, sorumlu ise yok: Turizmde güven kaybı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Yangın Faciası: Turizm Sektöründe Endişe

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi de yaralandı. Bu acı olay, Grand Kartal Otel’i yerinden salladı ve turizm sektöründe iç ve dış güven kaybına neden oldu. Turistik sezonun başladığı şu günlerde, tüm otellerde acil denetimler talep ediliyor.

21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangınla ilgili soruşturma devam ediyor ancak henüz sorumlular belirlenemedi.

Resmi Makamlara Görev Düşüyor

Yaz tatili için erken rezervasyonların yoğun olduğu bir dönemde yaşanan bu trajedi uluslararası basında geniş yankı buldu. İnsanlar rezervasyonlarını iptal etmeye başlarken yeni yer arayışlarına giriştiler. Konaklama tercihlerinde artık en önemli kriterlerden biri “yangın merdiveni” olmaya başladı.

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, konaklama izinlerinin tamamen Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu vurgulayarak sürecin baştan sona gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yücel, “Belediyeler tarafından verilen işletme ruhsatlarının denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesine rağmen yangına dayanıklı malzeme kullanımı gibi konularda yeterli denetim yapılmadı. Kontrol eksikliği var ve yangın denetimi özel sektöre bırakıldı” şeklinde konuştu.

Olayda sorumluluk sahiplerinin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Yücel, şunları dile getirdi:

Sorumlular tespit edilmeden her yerdeki kış sporu tesislerinden başlayarak hızla denetimler yapılmalıdır. Bu bölgelerde AFAD veya itfaiye ekiplerinin hazır bulunması gerekmektedir.

Ülkelerdeki erken rezervasyon sezonu başladı ve Kartalkaya’daki olaylar gündemde. Kendi iç çekişmelerimizi bir tarafa bırakarak turistlere güven vermemiz gerekiyor. Bu, denetimlerin sürdürülmesi ve yapılan hatalardan ders çıkarıldığının anlatılmasıyla olabilir” dedi.

Tüketicilere Düşen Görev

Tüketici Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yasaların bilindiği ve süreçlerin dijital olarak takip edildiği bir ortamda yapılan soruşturmanın gecikmesinin endişe verici olduğunu belirtti. Bu durumun tatil tercihlerini olumsuz etkileyebileceğini düşünen Deniz, tüketicilere yönelik “Otel rezervasyonu yaparken detayları araştırın” şeklindeki uyarılara eleştirel yaklaştı.

Deniz, “Eğer bir işletme faaliyet göstermeye devam ediyorsa, tüketiciler o işletmenin tüm güvenlik standartlarına sahip olduğunu düşünüyor. Tüketiciler mühendis veya uzman değiller, kamu düzenine güvenerek tercih yapıyorlar” dedi.

İhmalin Üstesinden Gelme Çağrısı

Toplumsal tepkiler de ihmal iddialarına karşı yükseliyor. “Yangına dur diyorum” diyen yazar Gündüz Vassaf, devleti ve diğer kurumları göreve davet etti. Vassaf, “Tedbirler alınmazsa sosyal medyada tespitlerimizi paylaşacağız” şeklinde uyardı.

Related Posts

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.

Kripto piyasaları coştu: 4 yılın rekoru kırıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Birleşik Krallık ile bir ticaret anlaşmasına varıldığını duyurması ve Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre’de buluşacağını açıklanmasının ardından kripto paralar sert yükseldi. Ayrıca spot …

Emekli ve memurlar için kritik tarih yaklaşıyor: İşte beklenen zam oranı

Temmuz ayına yaklaşırken milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammı merakla bekleniyor. Uzmanların enflasyon tahminlerine göre SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için farklı oranlar öne çıkıyor. Gözler şimdi son iki ayın enflasyon verisinde. 2025 yılı temmuz ayı yaklaşırken, memur ve emeklilerin alacağı maaş zammı gündemin en çok konuşulan başlıkları arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir