İktidar, hayat pahalılığını azdırıp maaşları erittiği için kredi kartı ve ihtiyaç kredilerini ödeyemez hale düşen milyonlarca dar gelirliye borç yapılandırma paketi açtı. Kredi kartının asgari tutarını ödeyemeyenlerle ihtiyaç kredisi borcunda takibe düşen dar gelirliler bu borçlarını 60 ay vadeye yayarak 5 yılda ödeyebilecekler. Temmuz sonu itibarıyla bankalara 642 bin kişi 46 milyar TL’lik ihtiyaç kredisi borcunu, 784 bin kişi de 44 milyar liralık kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe düştü. Borcunu ödeyemeyenlerin sayısı son bir yılda 311 binden fazla arttı. Bu artışta asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmaması etkili oldu. İktidarın sürpriz adımla borç yapılandırma kararı almasının arka planında, önümüzdeki dönemde Anayasa değişikliği için referandum sandığını halkın önüne getirme planlarının yattığı da iddia ediliyor.
60 AY VADEYE YAYILACAK
İhtiyaç kredileriyle kredi kartlarına yönelik çifte düzenleme Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Merkez Bankası’ndan aynı anda geldi. BDDK aldığı kararla, kredi kartı müşterilerinin birikmiş borç tutarlarının 60 aya (5 yıl) kadar vadeyle yeniden yapılandırılması imkanı getirdi. Mevcut uygulamada vade yapılandırma kapsamında kredi kartları kapatılmayacak, limiti olanlar bu limitlerini kullanmaya devam edecek. Yapılandırma borcunun yüzde 50’si ödeninceye kadar kart limitleri arttırılmayacak. Aynı şekilde taksit ödemesi 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredileri için de en fazla 60 ay vadeyle yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Halen ihtiyaç kredilerinde vadeler 50 bin lira ve altındaki tutarlar için 36 ay, 50 bin 100 bin arası için 24 ay ve 100 bin üzerindeki krediler için 12 ayla sınırlandırılmıştı.
Kart borcuna göre faiz belirlenecek
Merkez Bankası da bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Yeni oranlar 24 Ekim’de duyurulacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Buna göre azami akdi faiz oranları dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartlarına 69, 25 bin ile 150 bin lira arasında olanlara 114, 150 bin liranın üzerindeki kartlara da 164 baz puan eklenerek belirlenecek.
Kartta asgari ödeme oranı düşürüldü
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla 25 bin liranın altı ve üstü şeklinde belirlenen kart limiti 50 bin lira ve üstü şeklinde yükseltildi. Buna göre, kredi kartı limiti 25 bin liraya kadar olan yerine 50 bin TL’ye kadar olan kartlara yüzde 20; limiti 25 bin TL’nin üstü yerine de 50 bin TL’nin üstünde olan kartlara da yüzde 40 asgari ödeme zorunluluğu geldi. Yeni kararla örneğin kart limiti 40 bin lira olup aylık 10 bin lira harcaması olan dar gelirli artık 4 bin lira yerine 2 bin lira asgari ödeme yapabilecek.