Ünlü ressamlar Leonardo da Vinci ve Piet Mondrian’ın eserlerinde doğadaki dallanma modellerini yansıtan gizli matematiksel oranlar keşfedildi. PNAS Nexus dergisinde yayımlanan araştırmada, ressamların ağaç tasvirlerinin incelenmesi sonucunda, dalların kalınlıklarının belirli matematiksel oranlara uyduğu tespit edildi. Bu durum, soyut resimlerin dahi bazen fark edilmeden gerçekçi doğa formlarını taklit edebileceği düşüncesini ortaya çıkardı.
Leonardo da Vinci’nin gözlemlerine dayanarak 16. yüzyılda öne sürdüğü dalların çapları arasındaki ilişkinin matematiksel kurallara dayandığı iddiası, bilim insanları tarafından da doğrulandı. Da Vinci’nin kullanmış olduğu “α” parametresi, incelenen sanat eserlerinde 1,5 ila 2,8 arasında değişen oranlarla teyit edildi.
Araştırma ekibi, 20. yüzyıl sanatçısı Piet Mondrian’ın 1912 tarihli Gri Ağaç adlı eserinde de benzer matematiksel oranların bulunduğunu belirtti. Yapılan çalışma, belirli matematiksel değerlerin korunmasının, soyut sanatın bile bilinçaltında doğal formları çağrıştırabileceğini gösteriyor.
Farklı dönemlerden ve kültürlerden sanat eserlerinin incelenmesi, ağaç tasvirlerindeki matematiğin zaman ve mekândan bağımsız bir estetik unsur olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, sanatın doğanın güzelliğini takdir etme ve yeniden yaratma şekli olarak, sanatın bilimle iç içe geçtiğini vurgulayarak, “Bu çalışma, sanatın doğanın güzelliğini takdir etme ve yeniden yaratma biçimi sunduğunu gösteriyor” diyor.
More Stories
Bilim insanları ilk kez ışınlanmayı başardıklarını duyurdu
Kebabı ile ünlü Adana’ya tescilli “toz şalgam”
Yapay zeka yeniden şekilleniyor