Koyun ve sığırlarda ölümle sonuçlanan ve kan emen sineklerle yayılan ‘mavi dil’in yeni varyantları, geçtiğimiz hafta birçok Avrupa ülkesinde tespit edilmişti. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 25 Eylül’de bir vakanın görülmesi üzerine kentteki canlı hayvan pazarı kapatılarak, bölge karantinaya alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Önlem ve tedbir amaçlı olarak Harkaçtığı, Yusufizzettin, Şabaplı, İlbistanlı, Kösepınarı, Karakütük, Koçlu, Yoğunoluk, Değirmendere ve Tahta köylerinde ve Kadirli Hayvan Pazarı’nda büyükbaş ve küçükbaş hayvan alım satım ve sevk işlemleri ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur” denildi.
HAYVANLARI TEHDİT EDİYOR
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Avrupa’da görülen BT8 serotipinin hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanları tehdit ettiğini, Türkiye’de ise yıllardır görülen 4 ve 9 serotiplerinin sadece küçükbaş hayvanları etkilediğini ifade etti. Kadirli’de tespit edilen vakanın laboratuvarda analiz aşamasında olduğunu belirten Köse, “Bu hastalık ülkemizde daha önce de görülen bir hastalıktır, endişe etmeye gerek yok. Veteriner hekimler iş başında, karantina ve sinekle mücadele gibi önlemlerle hastalığın yayılmasını önlemek mümkün. Telaşa gerek yok” dedi.
“İNSANLARA BULAŞMIYOR”
Köse, mavi dil hastalığının zoonoz bir hastalık olmadığını ve insanlara bulaşmadığını vurguladı. “Telaşa gerek yok derken hastalığı yok saymak da doğru değil. Zaman zaman ciddi kayıplara, ölümlere ve düşüklere neden olabiliyor, bu yüzden mücadele edilmesi gerekiyor” diyen Köse, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: gözyaşı ve burun akıntısı, tüy dökülmeleri, dilde mavimsi morarma ve şişme. “Hastalığı ortadan kaldırabiliriz. Hastalıklar her zaman olacaktır, bu denge böyle kurulmuş durumda. Önemli olan, veteriner hekimlerin talimatlarına uymak, aşı gerekiyorsa aşı yapmak, karantina gerekiyorsa karantinaya riayet etmek ve dezenfeksiyon ile sinekle mücadelenin doğru şekilde yapılmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.