Türkiye’nin en büyükleri arasında iki yeni isim! Şirketlerin kar oranlarından kötü haber

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Araştırması Sonuçları Açıklandı: Tüpraş Yine Birinci

İstanbul Sanayi Odası (İSO), yıllık İSO 500 araştırmasının sonuçlarını paylaştı. 2024 yılına ait verilere göre, üretimden satışlara göre en büyük kuruluş yine uzun yıllardır olduğu gibi Tüpraş oldu. Tüpraş, 651,6 milyar liralık cirosuyla bir kez daha zirvede yer aldı.

İkinci sırada ise 356 milyar lira ile Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. bulunurken, üçüncü sırayı 201,6 milyar lira ile Star Rafineri A.Ş. aldı. Her iki şirket de geçen yılki sıralarını koruyarak ilk üçte yerlerini sağlamlaştırdı. Bu sayede, İSO 500 listesinde ilk üç sıra değişmedi.

2024 yılında ilk 10’a giren şirketlerde ise 2023’e göre iki değişiklik meydana geldi. Geçen yıl ilk 10’a giremeyen Ereğli Demir ve Çelik ile Hyundai Motor Türkiye Otomotiv, 2024’te ilk 10’a dahil oldu.

SATIŞLARDA GERİLEME

Üretimden satışlar 2024 yılında yüzde 36 artarak 8,7 trilyon lira seviyesine yükseldi. Ancak, üretimden satışlarda reel olarak yüzde 3,4 oranında bir azalma görüldü.

FAALİYET KARI DÜŞÜŞÜ

İSO 500 şirketlerinin faaliyet karı 2024 yılında yüzde 31,6 azalarak 641 milyar liraya geriledi. Buna bağlı olarak faaliyet karlılık oranı yüzde 12,5’ten yüzde 6,2’ye düştü. Bu seviye, 2014-2023 dönemi ortalaması olan yüzde 10,4’ün oldukça altında gerçekleşti.

Related Posts

2 B arazisi olan herkesi ilgilendiriyor: 5 milyon kişiye tapu verilecek! 6 SORU 6 CEVAP

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş yaklaşık 100 bin hektarlık 2B alanını kullanan vatandaşların mülkiyet haklarını belirleyip tapularını verecek.

EPDK’dan elektrik tüketimine yeni takip sistemi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Talep Tarafı Katılım Hizmeti kapsamında tüketim sapmalarının nasıl hesaplanacağına dair usul ve esasları belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, TEİAŞ’a hizmet verecek toplayıcılar artık yük değişimlerini anlık verilerle raporlayacak; kritik saatlerde sapma oranı yüzde 15’i aşarsa ceza uygulanacak.

Altın fiyatlarında ‘Trump’ dopingi: Vergi açıklamasının ardından yükseldi

Altın fiyatlarında ‘Trump’ dopingi: Vergi açıklamasının ardından yükseldi

Rüzgâr yatırımları 1.5 milyar $’ı aşacak

Türkiye rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, rüzgâr enerjisi sektörünün bu yıl yatırım seviyesinin 1.5 milyar doları geçeceğini söyledi.

Trump’ın yüzde 50 vergi açıklaması Borsa İstanbul’u etkiledi

Trump’ın yüzde 50 vergi açıklaması Borsa İstanbul’u etkiledi

Borsa İstanbul soruşturmasında sıcak gelişme

Borsa İstanbul manipülasyon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Türk Hava Kurumu eski Rektörü Ünsal Ban’ın da aralarında olduğu 3 kişi adliyeye sevk edildi. Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasası’ndaki bazı işlemlerde piyasa dolandırıcılığı …