Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesi’nde bulunan tarihi Dekuk Şelalesi, bölgede çalışma yapan taş ocağı firmasının kontrolsüz patlatması sonrası tahrip oldu.
Patlamanın etkisiyle etrafa saçılan kaya parçaları, şelaleye ve şelalenin yatağına zarar verdi.
Bölgede o sırada piknik yapan 2 vatandaş da yaralandı.
ŞİRKETE, ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI
Patlamayı gerçekleştiren taş ocağı şirketinin Özaykut Yapı Anonim A.Ş’ye ait olduğu tespit edildi.
Şirkete 28 Ocak 2024’te Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nda ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verildiği kaydedildi.
“DEPREM FIRSAT BİLİNEREK İZİN VERİLİYOR”
Defne Halk Meclisi Temsilcileri tarafından konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında, şelaleden 15-20 metre yukarısında iş makinalarının hâlâ çalıştığı belirtilerek buna engel olunması istendi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yüzyıllardan beri bu şelale var. Fakat depremi fırsat bilen yetkililer, şirketlere gerekli raporlar temin edilmeden ruhsat veriliyor. Şirketlerin açılması için taş ocaklarının açılması için ruhsat veriyorlar. Taş ocakları maalesef denetimsiz bir şekilde çalıştıkları için doğayı talan ediyor. Biz yaşam alanlarımızı, doğal zenginliklerimizi sonuna kadar koruyacağız. Doğaya zarar veren taş ocaklarının kapanmasını istiyoruz.”
Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün, yaşanan olaya ilişkin açıklama yaptı. Özgün, sorumluların tespit edilip en sert cezaların uygulanacağını belirterek, bölgede çalışma yasağı getirileceğini duyurdu.
VALİLİK: FİRMANIN FAALİYETLERİ DURDURULDU
Hatay Valiliği de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
Maden firmasının ismi paylaşılmadan faaliyetlerinin durdurulduğu, idari sürecin devam ettiği dile getirildi.
Taş ocağının taş patlatma faaliyetinden dolayı “hiç kimsenin zarar görmediği” öne sürülen açıklamada, sahanın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce (MAPEG) düzenlenen Maden İşletme Ruhsatına sahip olduğu ve şelalenin kentsel, kültürel ve doğal SİT alanlarından olmadığı ifadelerine yer verildi.
Valilik, patlatma yapılan yer ile şelale üst noktası arasında 100 metre mesafe olduğunu, patlatmadan dolayı kaya parçalarının eğimin de etkisiyle etrafa saçılıp şelale yatağına yuvarlanarak şelaleye zarar verdiğini, şelalenin mevsimsel durumu nedeniyle kuru olduğunu belirtti.