Sleepmaxxing adı verilen Türkçesi maksimum uyku olan, potansiyel rahatsızlıkları ortadan kaldırarak ve çeşitli uyku iyileştirici araçlar kullanarak uykularını mükemmelleştirmeye çalıştıkları trend, son dönemde sıkça gündeme geliyor.
Fakat uzmanlar, Z kuşağının ‘maksimum uyku’ konusundaki tehlikeli takıntısına karşı uyarıyor.
MAKSİMUM UYKU İÇİN YAPILANLAR TEHLİKELİ HAL ALDI
İyi bir uykunun popülaritesi son aylarda artıyor ve gençler uykularını iyileştirmek için ağız bantlama, alkolsüz kokteyl içme ve ayaklarına magnezyum sıkma gibi uzmanlar tarafından tavsiye edilmeyen yöntemlere başvuruyor.
Özellikle Z kuşağının uykuyu ilerletme saplantısında TikTok’ta patlama yaşadı.
TikTok’ta paylaşılan yöntemler ise koyun saymak veya yastığa birkaç damla lavanta yağı damlatmanın çok daha ötesine geçerek artık uyku getiren alkolsüz kokteyller, ağız bantlamalar ve uyumadan önce magnezyum almaları oldu.
AĞIZLARINI BANTLAYARAK YATIYORLAR
Daha kaliteli bir uyku elde etmek için kullanılan popüler yöntemlerden biri olan ağız bantlamayı yapanlar, horlamayı ve kötü nefesi azaltmak için de yapıyor. TikTok’ta ağız bantlamanın 250 milyondan fazla etiketi var ve yüzlerce videoda insanların daha iyi bir gece uykusu almak için “uyku hilesi” olarak kullandığı gösteriliyor.
Çok sayıda kullanıcı ağzı bantlayarak uyumanın faydasını gördüğünü belirtmiş olmasına rağmen uzmanlar olası risklerin altını çiziyor. Uzmanlar, bu uygulamanın uyurken boğulmalara yol açacağından dile getirdi. Ayrıca bu uygulamanın uykuyu iyileştirdiğine dair bir kanıt yok ve ‘uyku apnesi’ adı verilen ciddi bir uyku bozukluğu sorunu daha da kötü hale getirebilir.
KOKTEYL İÇEREK UYKUYA DALIYORLAR
Z kuşağının yatakta iyi bir gece geçirmek istemesi yeni çeşit yöntemleri de beraberinde getirdi. Bunlardan biri de bir karışım olan Sleepy Girl Mocktail içmek oldu. Bazı uzmanlar, içerisinde yer alan magnezyumun müshil etkisi yapabilmesi nedeniyle alkolsüz kokteylin yarardan çok zarar getirebileceği uyarısında bulunuyor.
Beslenme uzmanı Toby King, yüksek dozda magnezyumun bağırsak ve midedeki kasları gevşeterek aciliyet hissini artırabileceğini belirtiyor.
Bazıları ise içeceğin içindeki kiraz elementinin şekerli olmasının kan basıncını artırarak uykuya dalmayı daha da zorlaştırabileceği konusunda uyarıyor.
MÜKEMMEL UYKUYU ARAMAK SAPLANTI OLABİLİR
Mükemmel bir uyku alma konusunda sağlıksız bir takıntı içine girilmesine tıbbi olarak ortosomni adı verildi.
Ortosomni terimi ilk olarak 2017 yılında Rush Tıp Fakültesi ve Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından ortaya atıldı. Araştırmacılar, uyku sorunları nedeniyle kendilerine teşhis koyan kişilerin sayısının arttığını belirtti.
Araştırmacılar, bu saplantıyı yeme bozukluğu olan ortoreksiyaya benzeterek, giderek artan bir ‘ideal uyku için mükemmeliyetçi arayış’ olduğu endişesini dile getirdiler.