Avrupa’da kaçak göçmenler nedeniyle aşırı sağın yükselişi, halktan yükselen tepkilerle birlikte sert önlemleri getiriyor.
Fransa, kaçak yollarla gelen Suriyeli, Afgan, Afrikalı ve Türklere sağlık yardımlarını kesme kararını aldı. Ayrıca, sosyal yardımlarda kesintiye gidilecek. Almanya da sağlık yardımlarını kesme kararı aldı. Almanya’da sadece acil durumlarda, hamilelikte ve akut hastalıklar halinde sağlık hizmeti verilecek. Şimdiye kadar, ülkeye kaçak gelenler tüm sağlık hizmetlerinden ailecek ücretsiz yararlanıyordu. Gelip iltica isteyenler, işlemleri bitene kadar kamplara konulurken, bu kamplar hem Almanya hem de Fransa’da, bir dönemlerin Nazi kamplarını andırır cinsten. Bu kararlardan, iltica kabul oranları az olan Türkler en çok etkilenen kesim olacak.
FRANSA’NIN YENİ ÖNLEMLERİ
Fransa, Almanya gibi sınır kontrollerini artırıyor. Yeni Başbatkan Michel Barnier’in desteğiyle İçişleri Bakanlığı çalışma başlattı. Ülkedeki 470 bin yeni göçmenle baş etmenin mümkün olmadığını söyleyen Bakan Bruno Retailleau, “Göçü azaltmak için her yolu kullanacağım. Onları entegre etmek, onurlu şekilde ağırlamak ve doğru eğitmek artık mümkün değil” açıklaması yaptı.
Bakan, göçmenlerin Fransız olmak için değil, sosyal yardımlar için geldiğini söyledi ve ilk iş olarak, sağlık yardımlarının kesileceğini, nakdi yardımların da azaltılacağını duyurdu.
Fransa, yabancı kökenlilerin ve ilticacıların aile birleşimini zorlaştıracak. Avrupa Birliği dışından gelen öğrencilerin ödemesi gereken paralar artırılacak.
ALMANYA: BEDAVA TEDAVİ ARTIK YOK
Göçmenleri artık kamplarda toplayan, 15 metrekareye 8-10 kişi yerleştiren Almanya, nakdi yardımları hızla kesti. İltica ihtimali az olan Türklere nakit ödemesi yapılmıyor ve sadece harcama kartı veriliyor. Ancak o da kısıtlanacak.
Aynı şey, iltica süreci devam eden Suriyeli ve Afganlar için de geçerli. Almanya, kaçak gelip iltica isteyenlerin sağlık ve tedavi hizmeti almasını kısıtlayacak. İlk üç yıl sadece hamilelere, akut rahatsızlığı olanlara ve acil vakalara sağlık desteği sağlanacak. Üç yılın ardından yeniden değerlendirme olacak.
HOLLANDA AB’NİN İLTİCA POLİTİKASINDAN ÇIKIYOR
Almanya ve Fransa’dan sonra en büyük kaçak göçmen tehdidinin yaşandığı ülke olan Hollanda, AB’nin “göç ve iltica politikasından çıkmak” için resmen başvurdu. Hollanda, Acil Durum Yasaları hazırlıyor ve meclisi göç- iltica konusunda devre dışı bırakacak. Almanya gibi sınır kontrolleri de artırılacak.
Hollanda’da aşırı sağcı lider Geert Wilders, “İtalya kaçağı hemen geri gönderiyor. Macar hükümeti de, AB’nin İltica Politikası’ndan çıkmak istiyor. İsveç ve Danimarka, kaçaklara sert önlem alıyor” diyerek, Hollanda’nın kararını savundu.
İSVEÇ’TE TERSİNE GÖÇ BAŞLADI
Sınır kontrollerini artıran, sosyal yardımları kesen ve ikamet seçeneklerini sınırlayan İsveç, artık göçmenler için çekici ülke olmaktan çıktı. 50 yıldan beri ilk kez ülkeye gelenlerden daha fazla çıkış oldu. Tersine göçü gören diğer ülkeler ve Macaristan da bunu uygulamak istiyor.
İTALYA, ARNAVUTLUK’TA KAMP KURACAK
Akdeniz üzerinden yoğun göç alan İtalya, uluslar arası sularda yakalanan göçmenleri gelecekte Arnavutluk’taki toplama kamplarına gönderecek. Kurtarma gemilerinde iltica prosedürleri incelenecek ve iltica hakkı olmayanlar bu kamplara gönderilecek.