Türkleri de ilgilendiren yasa engellendi: Merkel’in Kitabı yetti

Almanya’da, 23 şubat seçimleri öncesi gündem en uç noktalarda değişiyor. Çarşamba günü, “Yeni göçmen kabulünü sınırlama ve hızlı sınır dışı konusunda” sembolik bir karar alan Meclis, bugünkü yasa taslağını reddetti.

CDU/CSU’nun yasa tasarısının reddinde, partinin efsane lideri ve eski Başbakan Merkel’in tavrı ve “Özgürlük” adlı kitabı etkili oldu.

MERKEL KENDİ PARTİSİNİ ELEŞTİRDİ

Tam adı “Göçmen Akınını Önleme ve Yardımları Kısma” olan yasayı, Çarşamba günkü gibi geçirebileceğini zanneden CDU lideri ve Hristiyan Demokratların Başbakan adayı Friedrich Merz, eski lideri Angela Merkel’den büyük darbe yedi.

CDU lideri, “Önce merkez partilerin dışında mecliste başka çoğunluk aramayacağını söylemişti. Bu sözün tutulmaması iyi olmadı, endişeliyim” açıklaması yapan eski Başbakan Merkel’in tavrı, oylamanın seyrini değiştirdi.

BAŞBAKAN SCHOLZ, KİTABI GETİRDİ

SPD lideri Başbakan Scholz ile Yeşiller’in başbakan adayı Robert Habeck, Merkel’in Türkiye ile ilgili göçmen anlaşması anılarının da bulunduğu “Özgürlük” adlı kitabını meclise getirdi.

CDU/CSU milletvekillerine, “Merkel’in politikasına sadık kalın” mesajı verildi. Başbakan Scholz, yanındaki kitabı görünür şekilde meclisteki masasına koydu. Yapılan oylamada, yeni ilticacıların aile birleşimini engellemeyi öngören “Göçmen akınını önleme yasası” 349 oyla reddedildi. 338 milletvekili ise “evet” oyu kullandı.

O KİTAP, 14 VEKİLİ ETKİLEDİ

Merkel’in kitabının CDU/CSU milletvekilleri üzerinde etkili olduğu görüldü. 12 CDU/CSU milletvekili oy kullanmadı. İkisi de hayır oyu verdi. CDU’nun yeni başbakan adayına aşırı sağcı AfD ile BSW’nin desteği yetmedi.

Çarşamba günkü seçimde ise 348 “evet” oyu verilmiş ve hayır oyları 344’te kalmıştı. Bu oylama, Merz’e CDU/CSU içinden önemli bir sinyal olarak döndü. Aşırı sağcı AfD’nin desteği ile bu işe kalkışan Merz’in seçimlere kadar bu konuyu nasıl savunacağı bilinmiyor. Yapılan son anketlerde de, bu tavrın ne getireceği henüz belli değil.

 

Related Posts

Kartalkaya mağdurları o anları anlattı: ‘Banyoda ölümü bekledik’

Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasına ilişkin duruşma altıncı gününde devam ediyor. Oğlunu kaybeden Danıştay 9. Daire Ceza Başkanı Abdurrahman Gençbay, kamu görevlilerine yönelik soruşturma izni verilmemesini de sert sözlerle eleştirdi.

Kabine üyelerinden terör örgütü PKK’nın silahları teslimiyle ilgili paylaşım: Silah yerine söz konuşulacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Bugün, bin yıllık kardeşliğimize saplanan hançer çıkarılmaktadır. Emperyalistler ve taşeronları tarafından aziz milletimizin arasına sokulan ayrımcılık fitnesi; Allah’ın izni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’nin kararlı duruşu ve aziz milletimizin dirayetiyle sökülüp atılmaktadır” ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise “Türkiye, terörsüz yarınlara daha da yaklaştı. Bu başarı, milletimizin kararlılığıyla ve devletimizin dirayetiyle mümkün oldu” dedi.

PKK’nin ‘silah bırakma’ töreni sonrası Özgür Özel’den ilk açıklama: ‘Süreç, milletten bir şey saklanmadan yürütülmeli’

Terör örgütü PKK’nin bu sabah sembolik olarak silah bırakmasının ardından, CHP lideri Özgür Özel’den ilk açıklama geldi. “Bu adımın, artık silahların tamamen susacağı bir dönemin başlangıcı olmasını diliyoruz” diyen Özel, “Bu süreç; hiçbir parti, toplumun hiçbir kesimi dışlanmadan, milletten bir şey saklanmadan, Meclis çatısı altında, toplumsal mutabakat gözetilerek, hızlı ve kararlı adımlarla yönetilmelidir” ifadelerini kullandı.

Mardin’de bıçaklı kavga: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Mardin’de iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne Türk bayrağı asıldı

Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne Türk Bayrağı Asıldı İstanbul’un sembol yapılarından biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne Türk bayrağı asıldı. Köprünün her iki yönünden girişlerine asılan bayraklar, görenleri…

ABD’deki sel felaketinde ölenlerin sayısı 119’a çıktı

ABD’nin Texas eyaletinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 119’a yükseldiği bildirildi. Yetkililer, sellerde can kaybının en çok Kerr bölgesinde yaşandığı, burada 36’sı çocuk 95 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.