Sabit gelirlerin yüksek enflasyon karşısında eridiği günümüzde, vatandaşlar giderek artan bir borç yükü ile karşı karşıya. Aylık gelirleri, ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği için dar gelirli bireylerin bankalara başvurması kaçınılmaz hale geldi. Son bir yıl içerisinde, banka kredisi alan kişi sayısı 2 milyon 124 bine, kredi kartı borcu olanların sayısı ise 2.5 milyon kişiye yükseldi. Borcunu ödeyemeyen ve bankaların takibine düşen bireylerin sayısı ise 1 milyon 63 bini geçti.
TÜRKİYE’DE BORÇ DAĞILIMI
Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık yarısı bankalara borçlanmış durumda. Yaklaşık 41 milyon vatandaş, bankalardan aldığı kredilerle geçimini sağlarken, 38 milyon kişi kredi kartı kullanarak bütçesini dengelemeye çalışıyor. Ekonomideki hatalar sonucu oluşan toplam borç miktarı 5 trilyon 259 milyar liraya ulaşmış durumda. Son dönemde artan borçların yarattığı endişeler, ekonomi yönetimini harekete geçirdi; ödenemeyen ihtiyaç ve kredi kartı borçları için 60 ay vadeye kadar ödeme kolaylığı sağlandı.
5.3 trilyon liralık borç yükünün 3 trilyon 371 milyar lirasını nakit kredi borçları, 1 trilyon 573 milyar lirasını kredi kartı borçları ve 315 milyar lirasını da kredili mevduat hesaplarından çekilen borçlar oluşturuyor. Son bir yılda 40 milyon 855 bin kişi banka kredisi aldı ve bu kredilerin 84.6 milyar liralık kısmı geri ödenemedi. Aynı şekilde, yaklaşık 1.6 trilyon liralık kredi kartı harcamasının 40.3 milyar liralık bölümü takibe düştü. Kredi ve kredi kartını ödemeyen kişi sayısı 1 milyon 63 bine ulaştı; bunların 784 bini kredi kartı, 642 bini ise nakit kredi borcunu ödeyemedi.
SENET VE ÇEK BORÇLARI ARTIYOR
Bu yılın ilk yedi ayında, 130 bin adet senet ödenmediği için protesto edildi. Ödenmeyen senet borçları, geçen yıla göre 2.75 kat artarak 8 milyardan 22 milyar liraya fırladı. Geçen yıl protesto sonrası ödenen senet sayısı 42 bin 223 iken, bu yıl aynı süreçte ödenen çek sayısı 28 bin 542’ye düştü. Ekonomik bozulma çekleri de olumsuz etkiledi. Yedi ayda karşılıksız çıkan çek sayısı 164 bin 268’e, bu çeklerin tutarı ise 102.5 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çek tutarında yüzde 225 gibi büyük bir artış yaşandı.