EBRD, Türkiye Ekonomisine Yönelik Büyüme Beklentilerini Düşürdü
Avrupa’nın önde gelen bankalarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerinde revizeye gitti ve büyüme tahminlerini yüzde 2,8’e düşürdü.
EBRD, faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı ve buna göre bölgesel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3’e revize etti.
Değişiklikte Ne Etkili Oldu?
EBRD’nin raporuna göre, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği etkiler, büyüme tahminlerinde düşüşe neden oldu.
Banka, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,8’e çekerek önceki tahminlerden 0,2 puan aşağı çekti.
Türkiye Tahmininde Neden Değişikliğe Gitti?
EBRD’nin Türkiye tahminindeki revize kararında sıkı para politikasının iç talebi baskılayabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliklerin dış talebi zayıflatabileceği beklentileri etkili oldu.
EBRD, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkat çekerken, 2026’da ekonomik büyümenin yüzde 3,5 seviyesine ulaşabileceğini öngördü.
EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye ekonomisinde büyüme ve enflasyon öngörülerine ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyondaki düşüş patikasının yavaş ve uzun olmasını beklediklerini söyledi.
Para Politikaları Kurulu Toplantısı Belirleyici Olacak
Selim, Türkiye’de para politikasının uzun süre sıkı kalmasını öngördüklerini belirterek, TCMB’nin sıkı parasal duruşunu desteklediklerini ve politika araçlarını çeşitlendirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
TCMB’nin 19 Haziran’daki Para Politikaları Kurulu toplantısının önemine vurgu yapan Selim, alınacak faiz kararının önümüzdeki haftalardaki gelişmelere bağlı olacağını belirtti.